Search
Close this search box.

V enem letu jih je obiskalo preko 300 skupin

V Slovenj Gradcu, mestu rokodelcev, obrtnikov, skladateljev, glasbenikov, slikarjev in kiparjev, so lani odprli prvo sobo pobega na Koroškem, »Elizabetin zaklad«, ki se nahaja v samem centru mesta Slovenj Gradec, na Glavnem trgu 28a. Letos junija pa so v ponudbo dodali še eno turistično atrakcijo, in sicer UNLOCK Slovenj Gradec. Ob prvi obletnici delovanja sobe pobega smo se o obeh doživetjih v mestu miru pogovarjali z Marijo Lah, v. d. direktorico Javnega zavoda Spotur.

Igre Escape Room oziroma sobe pobega v zadnjem času predstavljajo eno najhitreje rastočih turističnih dejavnosti. Namen njenega obiska je preživljanje prostega časa na nekoliko drugačen način, kjer mora ekipa 2-5 igralcev v eni uri v zaprtem prostoru razrešiti različne uganke, poiskati namige in skrite predmete. V Slovenj Gradcu se v prostorih Andeškega hrama, v sobi, povezani z zgodovinsko dediščino Slovenj Gradca, išče Elizabetin zaklad. Igranje igre, polne izzivov in preobratov, ki poteka na simbolni ravni in zahteva medsebojno sodelovanje ekipe, je Javni zavod Spotur v sodelovanju s podjetjem Enigmarium odprl novembra 2018.

Vzpostavitev nove turistične atrakcije, ki temelji na doživetju, v Slovenj Gradcu in nasploh na Koroškem, predstavlja zelo dobrodošlo popestritev. V letošnjem letu so v sodelovanju z istim podjetjem ustvarili novo igro Unlock Slovenj Gradec, kjer s pomočjo lesene zaklenjene knjige obiskovalci spoznavajo staro mestno jedro in odkrivajo skrivnosti Slovenj Gradca.

»Sobo pobega in Unlock je od otvoritve obiskalo že preko 300 med seboj zelo različnih skupin. Struktura obiskovalcev je zelo pestra, prevladujejo pa skupine prijateljev, družinskih članov in ekipe sodelavcev, ki s tem krepijo medsebojne odnose in zaupanje. Igralci prihajajo iz različnih krajev Koroške in iz drugih koncev Slovenije ter iz avstrijske Koroške. Med njimi je bilo tudi že kar nekaj izkušenih igralcev, ki redno obiskujejo sobe pobega ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini,« je ob prvo obletnici sobe pobega v Slovenj Gradcu povedala Marija Lah.

»Z letošnjo nadgradnjo sobe pobega na prostem Unlock Slovenj Gradec, skupine spoznajo tudi mestno jedro na nekoliko drugačen način. Unlock je primeren tudi za večje skupine obiskovalcev, ki med seboj zelo rade tekmujejo katera bo prej odkrila skrivnosti Slovenj Gradca in odklenila vse ključavnice na leseni knjigi. Naj povemo, da so tako domačini kot tudi ostali obiskovalci navdušeni nad kakšnim kotičkom v mestu, ki bi drugače bil spregledan,« pove Lahova.

In nadaljuje: »Po odzivih obiskovalcev sta tako soba pobega kot Unlock eni izmed težjih iger, ki so jih obiskali. Obiskovalci zelo radi odigrajo igro Unlock, ki nadomesti klasično vodenje po mestnem središču, saj ravno tako spoznajo glavne kulturne znamenitosti, srednjeveško mestno jedro in številne ustvarjalce, ki so delovali v Slovenj Gradcu.«

Izvedeli smo tudi, da so Slovenj Gradec obiskale že številne skupine, ki obiščejo vse sobe pobega in so pravi Escape Room navdušenci. Skupina iz Maribora je obiskala tako Unlock Slovenj Gradec kot tudi notranjo sobo pobega. Kot je povedala Lahova, so prišli dobro opremljeni, s sabo so imeli svoje oblačke z napisi in posebej izdelane majice z napisom SPET NAS 5 BUTLOV.

Dogodki