Search
Close this search box.

Evropski parlament in članice EU dosegli dogovor o covidnem potrdilu

Evropski parlament in države članice EU so danes dosegli dogovor o covidnem potrdilu, ki naj bi čez poletje olajšal potovanja po Evropi, poroča STA.

Tako imenovano zeleno potrdilo bodo lahko dobili vsi prebivalci EU, ki so cepljeni proti novemu koronavirusu ali so preboleli bolezen ali pa imajo negativen izvid testa.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je po četrtem krogu pogajanj med Evropskim parlamentom in diplomati predsedujoče države EU Portugalske sporočil: “Imamo bel dim.”

Po poročanju STA naj bi covidno potrdilo na ravni EU predvidoma uvedli konec junija ob začetku poletne turistične sezone ter s tem omogočili nemotena in varna potovanja v uniji.

Kot so še zapisali bo imetnik potrdila dobil kodo QR, ki bo omogočala njegovo branje in preverjanje po vsej EU, informacije naj bi bile napisane v jeziku države izdajateljice in v angleščini. Potrdilo s QR kodo bo na voljo brez internetne povezave. Na voljo pa bo tudi potrdilo v papirni obliki.

Potrdilo bo dokazovalo, da se je oseba cepila proti novemu koronavirusu, da ima negativen izvid testa ali da je prebolela covid-19. A kot poroča STA bodo članice kljub temu lahko uvajale dodatne omejitve, kot so karantena, samoizolacija ali testiranje, vendar le, če bo potrebno in sorazmerno za zaščito javnega zdravja.

VIR: STA

Dogodki

Evropski parlament in države članice EU so danes dosegli dogovor o covidnem potrdilu, ki naj bi čez poletje olajšal potovanja po Evropi, poroča STA.