Search
Close this search box.

Korošica Žana Vertačnik prejemnica nagrade za dosežke mladih novinarjev

S podelitvijo stanovskih nagrad Čuvaj/Watchdog novinarjem, novinarskim ekipam in fotoreporterjem se je v ljubljanskem SiTi Teatru drevi sklenil novinarski festival Naprej/Forward, ki ga organizira Društvo novinarjev Slovenije (DNS).

“V kratkem obdobju je postala ena boljših in bolj prepoznavnih političnih novinark v državi.” Tako v obrazložitvi novinarko Žano Vertačnik opisuje porota Društva novinarjev Slovenije. Žana je včeraj, poleg Mihe Dajčmana z Večera in Eve Lipovšek z Radia Slovenije, prejela debitantsko nagrado za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let.

“Niti za hip ni omahovala, ko se je v začetku avgusta s snemalcem odpravila tja, kamor ni bilo mogoče. S službo je dihala 24ur na dan in poročala o prebijanju po dolinah koroških hudournikov,” še zapiše porota. Žana je v svoji kratki karieri dokazala, da je odlična tako v tiskanem mediju kot v televizijskem novinarstvu. Svojo novinarsko pot je začela že v času študija, in sicer na Koroškem radiu in na koroškem dopisništvu časnika Večer, kasneje pa poklicno novinarsko pot nadaljevala na ljubljanskem dopisništvu časnika Večer kot notranjepolitična novinarka.

Diplomirana novinarka Žana Vertačnik se je informativnemu uredništvu 24UR pridružila leta 2021.

Zadnji dan festivala se je popoldne začel z razpravo o uporabi umetne inteligence v novinarstvu. O tem je spregovorila namestnica odgovorne urednice avstrijske tiskovne agencije APA Katharina Schell. V svoji predstavitvi se je med drugim dotaknila pomena pismenosti in upravljanja z umetno inteligenco za novinarje in vodstvo medija ter predstavila praktične primere, kako lahko medij prevede svoje temeljne novinarske vrednote v dobo umetne inteligence in kaj je treba pri tem upoštevati.

Predstavitvi je sledila še razprava z medijskim strokovnjakom Markom Milosavljevićem z ljubljanske fakultete za družbene vede, svetovalko Informacijskemu pooblaščencu in raziskovalko na Inštitutu za kriminologijo Piko Šarf in vodjo digitalnega razvoja pri Delu Robertom Schmitzerjem. Razpravo je povezovala novinarka Radia Slovenija Urška Henigman.

Tridnevni festival je zvečer kronala tudi podelitev stanovskih nagrad Čuvaj/Watchdog novinarjem, novinarskim ekipam in fotoreporterjem, ki so v minulem letu s svojim delom navdušili in pokazali, da v Sloveniji kljub nezavidljivim razmeram kakovostno novinarstvo še ni izumrlo.

Festival se je sicer začel v sredo v Črni na Koroškem, kjer so izpostavili odgovorno poročanje o naravnih nesrečah, v četrtek pa so v Kopru med drugim spregovorili o novinarstvu v zamejstvu.

Vir: SPIN in 24.ur

 

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mihi
Mihi
5 mesecev nazaj

Politično oprana levičarska novinarka, ki piše tako, kot ji ukaže Stepišnik.

Dogodki

S podelitvijo stanovskih nagrad Čuvaj/Watchdog novinarjem, novinarskim ekipam in fotoreporterjem se je v ljubljanskem SiTi Teatru drevi sklenil novinarski festival Naprej/Forward, ki ga organizira Društvo novinarjev Slovenije (DNS).