Search
Close this search box.

Snežno kraljestvo že dobiva novo podobo, kralj Matjaž še izbira Alenčico (FOTO)

S spustom kralja Matjaža z Obistovih skal na samo prizorišče letošnjega dogajanja so danes, 25. 1. 2020, v Črni otvorili tradicionalno gradnjo snežnih skulptur, ki poteka v okviru prireditve 28. Gradovi kralja Matjaža.

Samo dogajanje se je v Črni začelo že v včeraj, ko so drugič do zdaj pripravili pohod kralja Matjaža z iskanjem skritega zaklada in izvedli že tradicionalni nočni slalom ob soju bakel. Osrednja prireditev, gradnja snežnih skulptur na Matevžavih travnikih pa poteka danes, ko se je na prizorišču, s poudarkom na druženju, zbralo 35 ekip. Tridnevno dogajanje bodo sicer v Črni na Koroškem zaključili jutri, ko pripravljajo program, namenjen otrokom.

Pri tem naj spomnimo, da je tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža do lani potekala pod koroško goro Peco na ravnici Mitnek nad Črno, kjer so od daljnega leta 1993 do vključno leta 2018 zgradili že preko 1300 snežnih gradov in skulptur. Lani pa so ‘gradove’ pripravili na novi lokaciji, v dolini, bližje samemu centru Črne, na t.i. ‘Matevžavih travnikih’ pod stadionom na Pristavi, kjer tudi letos nastajajo številne zanimive skulpture, med drugim tudi Kitajski zid, ki bodo na ogled od 16. ure naprej, ko je konec gradnje.

V okviru današnje prireditve poteka tudi bogat spremljevalni program, poskrbljeno je za kulinarične dobrote, kot glasbena gostja bo med drugim nastopila Dunja, v Črno pride tudi skupina Rok’n’band, kralj Matjaž bo izbral novo Alenčico, ob 18. uri bomo dobili tudi letošnje zmagovalce. Za dodatno popestritev pa bo v večernih urah poskrbel še laser show in ognjena predstava.

Črnjanska županja je sicer upala, da se bodo letošnjih gradov kot posebni gostje udeležili tudi novi kolegi iz Harbina, vendar so povabilo zaradi praznovanja kitajskega novega leta, ki ga obeležujejo danes bili primorani zavrniti. Hkrati pa so tudi obljubili, da po obisku kitajskega veleposlanika, ki se bo v Črni mudil že februarja, prihodnje leto gotovo pridejo tudi oni.

Preberite tudi: Črnjanska županja pri Pahorju na pogovoru »Priložnost je pred domačimi vrati«

Pri tem naj še omenimo, da je možen ogled Etnološkega muzeja in Olimpijske sobe v času 28. prireditve Gradovi kralja Matjaža po predhodnem dogovoru na tel. št. 02 87 04 820 ali na 041 743 442.

Dogodki