Črnjanska županja pri Pahorju na pogovoru »Priložnost je pred domačimi vrati«

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj, 24. 1. 2020, v Predsedniški palači priredil pogovor »Priložnost je pred domačimi vrati«.

Pogovor je bil namenjen razmisleku o možnostih in priložnostih za mlade, da bi s svojimi inovativnimi idejami lahko razvijali karierno pot v domačem kraju in bili tako aktivno vključeni v razvoj svoje lokalne skupnosti tudi po tem, ko zaključijo s šolanjem v njej.

Letos je Zavod NEFIKS že petič izvedel Karierni dan, tokrat so v njem sodelovali dijaki enaintridesetih srednjih šol in župani dvajsetih občin. V pogovorih so župani želeli srednješolce spodbuditi k razmisleku o tem, kje bodo iskali zaposlitev, ko bodo zaključili s šolanjem v domačem kraju. Letošnji karierni dan je potekal v okviru kariernega tedna Mreže KROJ, predsednik republike pa z Zavodom NEFIKS tokrat sodeloval že petič zapored.

Udeleženci razprave, župani treh občin, so se z mladimi pogovarjali o pobudah, ukrepih in novih priložnostih, s katerimi bodo mlade v svojih občinah spodbudili, da si kariero in življenje ustvarijo v domačem kraju. Predsednik pa je poudaril, da je Slovenija narejena za prihodnost.

V razpravi sta poleg predsednika in direktorice Inštituta za mladinsko politiko in izvajalko projekta Mladim prijazna občina Nine Bavčar Čargo sodelovali tudi župana in županja občin Ajdovščina, Sveta Trojica v Slovenskih Goricah in Črna na Koroškem. Pogovora pa so se udeležili dijaki Ekonomske šole Ljubljana, Šolskega centra Nova Gorica, Ekonomske šole Murska Sobota, Šolskega centra Novo mesto, Srednje gradbene šole in Gimnazije Maribor, Gimnazije Bežigrad Ljubljana, Gimnazije Franceta Prešerna Kranj, Gimnazije Ormož in Šole za hortikulturne vizualne umetnosti Celje.

Ena izmed pomembnejših nalog lokalnih oblasti je mladim zagotoviti spodbudno in ustvarjalno okolje, v katerem bodo lahko razvili kompetence in veščine, ki jim bodo pomagale pri doseganju ciljev in krepitvi njihove družbene odgovornosti. Lokalne skupnosti, ki se soočajo z dolgoročnimi posledicami izseljevanja mladih ljudi, same težko izkoreninijo vzroke obstoječega stanja, lahko pa mladim pomagajo tako, da jim na različne načine ponujajo priložnosti za njihovo osebnostno rast in karierni razvoj ter jim znajo te priložnosti tudi ustrezno predstaviti in približati.

Kot navaja STA, je Bavčar Čargova poudarila, da je naloga lokalnih oblasti, da mladim zagotavljajo prostor, v katerem lahko razvijajo svoje kompetence, potenciale in dosegajo svoje cilje ter se tako razvijejo v družbeno odgovorno odraslo osebo.

Pahor je povedal, da lahko Slovenci gledamo na prihodnost z zaupanjem. “Živimo v čudoviti deželi, ki je narejena za trajnostni razvoj,” je poudaril. Meni, če se bo svet v nadaljnje odvijal po nekih pričakovanjih, ki jih danes slutimo na tehnološkem, znanstvenem in tudi družbenem področju, se zdi, da je “Slovenija narejena za prihodnost”.

Župana in županja so v razpravi predstavili dosedanje in prihodnje ukrepe občin, s katerimi se trudijo zadržati mlade. Županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak je poudarila, da ima občina strategijo za mlade in tudi certifikat Mladim prijazna občina. Z ukrepi, kot so ponudbe parcel po ugodnih cenah in vzpodbudami za mlade podjetnike, si želijo doseči, da bi mladi ostali v domačem kraju. Omenila je tudi, da so mladi za razlog, zakaj ne ostajajo doma, med drugim izpostavili tudi slabe cestne povezave.

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je povedal, da se trudi vzpostaviti stik z mladimi preko pogovorov, saj ima, kot pravi, “s tem pristne sogovornike, ki povedo točno to, kar si mislijo in tisto, kar si želijo”. To je po njegovo odlična podlaga, da lahko občina načrtuje nadaljnje ukrepe. Po besedah župana so v zadnjem obdobju vzpostavili študentsko delo za dijake in študente v javnih zavodih, v javnem podjetju in v občinski upravi, s čimer mlade povabijo, da spoznajo delo in vzpostavijo neposredno vez s potencialnimi delodajalci. Uvedli so tudi program, kjer gimnazijcem glede na njihov interes omogočijo, “da dan ali dva v letu preživijo na tistem delovnem mestu, za katerega se želijo usposabljati”.

V imenu Svete trojice v Slovenskih Goricah je mlade pozdravil župan David Klobasa, ki je izpostavil, da je njihova občina turistična in da v tej smeri razvijajo tudi možnosti za zaposlovanje v prihodnje. Poudaril je tudi, da je občina v preteklosti spodbujala mlade podjetnike, da so sami začeli s svojo poslovno potjo.

Na razpravi so izpostavili tudi močne trende centralizacije, saj se v Ljubljani nahaja kar 26 odstotkov vseh delovnih mest, v Mariboru, našem drugem največjem mestu, pa 7 odstotkov. Centraliziranost Slovenije je potrdil tudi Martin Bajželj iz Statističnega urada RS (Surs), a je izpostavil tudi spodbudne statistične podatke. V uradu so namreč zaznali, da so se mladi v zadnjem letu veliko manj izseljevali v tujino, veliko več pa se jih je preselilo nazaj. Poudaril je tudi, da se izobrazbena struktura prebivalstva izboljšuje in da ne drži podatek, da se izseljujejo samo visoko izobraženi.

Predsednik republike je sicer doslej v okviru kariernih dni obiskal ali priredil pogovore, kjer je z mladimi in njihovimi zanimivimi gosti poglobljeno razpravljal o poklicnih željah, usmeritvah in ambicijah in jih spodbujal, da razmišljajo s svojo glavo in razvijajo svoje talente.

Lesjakova pa je obisk v Ljubljani izkoristila tudi za povabilo na letošnjo prireditev 28. Gradovi kralja Matjaža, ki poteka ta vikend v Črni na Koroškem, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Vir: STA, Kabinet predsednika

Dogodki