Search
Close this search box.

Priprave na licitacijo vrednejšega lesa kroji neugodno vreme

Priprave na 15. licitacijo vrednejših sortimentov lesa, ki bo letos potekala v Pamečah pri Slovenj Gradcu, bolj kot epidemiološke razmere kroji vreme. Danes bi se uradno moral začeti dovoz hlodovine, a so organizatorji zaradi razmočenega terena za nekaj dni zadržali kamione, kolikor se to da. Zanimanja med kupci je sicer kar nekaj.

Letos bo licitacija vrednejših sortimentov lesa potekala na novi lokaciji, in sicer v Pamečah, na območju predvidene prihodnje industrijske cone. Tam je za dovoz hlodovine pripravljenih okoli osem hektarjev veliko zemljišče. Okoli deset kamionov lesa so tam že sprejeli pred novim letom, trenutno pa so zaradi neugodnega vremena dovoz hlodovine za nekaj dni ustavili. Območje je namreč zelo razmočeno.

Vreme pa vpliva tudi na samo sečnjo in spravilo hlodov iz gozda. Tako je tudi sečnja trenutno okrnjena, saj neugodno vreme traja že okoli mesec dni.

Bolj intenzivno naj bi z dovozi hlodovine v Pameče začeli proti koncu tedna, ko je napovedano hladnejše vreme. Na še bolj nizke temperature pa glede na vremenske napovedi organizatorji licitacije računajo v prihodnjem tednu, je za STA povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. Društvo licitacijo organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Hlodovino, ki jo bodo prodajalci ponudili na licitaciji, bodo v Pamečah sprejemali nekje do 18. januarja z možnostjo podaljšanja za kakšen dan. Nato morajo vse hlode do 25. januarja označiti, saj so ogledi kupcev nato predvideni od takrat do 4. februarja, ko je tudi zadnji dan za oddajo ponudb. Na ta dan bodo odprli oddane ponudbe, rezultati licitacije pa bodo po napovedih znani 18. februarja na dan odprtih vrat licitacije.

Na letošnjo licitacijo vrednejših sortimentov lesa bo vplivala tudi epidemija novega koronavirusa. Kot ugotavlja Jeromel, imajo dvome predvsem nekateri lastniki gozdov, saj se bojijo, da ne bo velikega povpraševanja, da torej ne bo dovolj kupcev in da ne bodo dosežene dovolj visoke cene. A jih Jeromel miri, saj ugotavlja, da je povpraševanje kupcev precejšnje, ker tega lesa na trgu ni, podjetja pa ga za proizvodnjo potrebujejo.

Za nakupe vrednejše hlodovine se poleg domačih že zanimajo kupci iz Italije, Nemčije in Avstrije, tako da Jeromel ocenjuje, da zaradi epidemiološke situacije ne bo tako veliko manj manj kupcev, se pa zna zgoditi, da bo manj kupcev zaradi manjše ponujene količine.

Tudi letos so najbolj iskane drevesne vrste gorski javor rebraš, ki tradicionalno dosega najvišje cene, poleg tega pa tudi hrast, smreka, brest in sadne vrste. Organizatorji so že dobili napovedi, da lahko pričakujejo nekaj lepih primerkov javorja rebraša, zato pričakujejo lepe dosežene cene, a morda ne tako visokih kot v minulih letih.

Na lanski 14. licitaciji vrednejšega lesa, ki je bila rekordna v več pogledih, je skupno 865 lastnikov ponudilo 6620 hlodov v skupni izmeri nekaj manj kot 7000 kubičnih metrov lesa, kar je bilo največ v zgodovini licitacij na Koroškem.

Najvišjo ceno je dosegel dobrih sto let star hlod gorskega javorja rebraša iz snežniških gozdov, za katerega je kupec iz Nemčije ponudil 29.161,52 evra, ponujeni hlod pa je po kubičnem metru dosegel 14.414 evrov, kar je bilo oboje največ dotlej. Na lanski licitaciji se je po ocenah organizatorjev obrnilo za okoli dva milijona evrov denarja.

Preberite še: Licitacija vrednejšega lesa spet postregla z rekordi (FOTO), Za hlod gorskega javorja dobrih 29.000 evrov (VIDEO in FOTO)

Dogodki

Priprave na 15. licitacijo vrednejših sortimentov lesa, ki bo letos potekala v Pamečah pri Slovenj Gradcu, bolj kot epidemiološke razmere kroji vreme. Danes bi se uradno moral začeti dovoz hlodovine, a so organizatorji zaradi razmočenega terena za nekaj dni zadržali kamione, kolikor se to da. Zanimanja med kupci je sicer kar nekaj.