Search
Close this search box.

Za hlod gorskega javorja dobrih 29.000 evrov (VIDEO in FOTO)

V Podgorju pri Slovenj Gradcu je potekala že štirinajsta licitacija vrednejšega lesa. Letos so lastniki gozdov na novo lokacijo pripeljali rekordno količino hlodovine, ponudniki oddali rekordno število ponudb, dosežena cena najdražjih hlodov pa je prav tako rekordna. Kar dva hloda gorskega javorja sta bila namreč prodana po ceni, ki je višja od 29.000 evrov.

VIDEO: Novinarska konferenca – 14. licitacija vrednejših sortimentov lesa

[aiovg_video id=126761]

Da je letošnja že tradicionalna licitacija vrednejšega lesa, ki je bila letos na novi lokaciji, v Podgorju pri kmetiji Vrčkovnik, in je po besedah organizatorjev največja v Evropi, spet postregla z rekordi, smo že poročali TUKAJ.

Na današnji novinarski konferenci, na kateri sta bila med drugim prisotna tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki opravlja tekoče posle in slovenjgraški župan Tilen Klugler, pa so nam organizatorji, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije ter Zavod za gozdove Slovenije, postregli s podrobnostmi že 14. licitacije, na kateri je bila količina lesa izjemna, “predstavlja pa le dobro tisočinko celotnega letnega poseka”.

VIDEO: Izjava hčerke od lastnika najdražjega hloda, Helene Jaksetič

[aiovg_video id=126755]

Vsakoletna licitacija vrednejšega lesa je namenjena prodaji najbolj kakovostnega lesa po višjih cenah, kot sicer veljajo pri rednem odkupu lesa. Z njo pa želijo organizatorji povezati lastnike gozdov in kupce lesa, prispevati k ovrednotenju visoko kakovostnega lesa, k njegovi ustrezni predelavi z visoko dodano vrednostjo in k dvigu zavesti javnosti o pomenu lesa iz slovenskih gozdov.

VIDEO: Izjava Srečka Bricmana iz Podgorja, ki je zasedel drugo mesto

[aiovg_video id=126732]

Kot je povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, je v Podgorje les pripeljalo 865 lastnikov gozdov, in sicer 6.620 gozdnih lesnih sortimentov s skupnim volumnom 6.614 m3. Na dražbi pa so sodelovali tudi Slovenski državni gozdovi, in sicer s 95 m3 lesa. Lastniki gozdov so na licitacijo pripeljali največ hlodov hrasta gradna (2.333), gorskega javorja (1074) in smreke (833).

Skupna vrednost licitacije letos znaša skoraj dva milijona evrov.

Dražbe se je letos skupno udeležilo rekordno število kupcev, to je 43, oddanih pa je bilo preko 21.000 ponudb. Organizatorji so ponosni, da so na njej poleg tradicionalnih sodelovali tudi številni novi kupci, predvsem iz Italije, Kitajske in tudi Japonske.

Povprečna cena za kubični meter lesa je na letošnji licitaciji znašala 265 evrov, najvišje dosežena cena pa je bila 14.414 evrov na kubični meter oziroma 29.161,52 evra za skoraj sto let star hlod gorskega javorja iz snežniških gozdov. Kupec najdražjega hloda prhaja iz Nemčije, drugega najdražjega, ki ga je domačin iz Podgorja pri Slovenj Gradcu posekal na Pohorju, pa kupec iz Italije, ki je ponudbo oddal prek celjske furnirnice Merkscha.

Pri tem naj še omenimo, da več kot polovica lesa gre v tujino, največji kupec pa je s Kitajske. Prek posrednikov je kupil 1.700 kubičnih metrov lesa. Glede na število kupcev je iz posameznih držav največ Avstrijcev, Nemcev in Italijanov, ki kupujejo vrhunske sortimente lesa in zanje ponudijo največ, je še povedal Jeromel.

Je pa pred organizatorji 15. licitacije spet nov izziv, naloga, da najdejo še večji prostor, saj je tudi na tej novi lokaciji premalo prostora za vse ponudnike. Zato bodo organizatorji iskali ustreznejšo lokacijo, pri tem pa računajo na pomoč ministrstva in občine, ki jim po besedah slovenjgraškega župana, že zdaj stoji ob strani.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Podgorčan
Podgorčan
4 let nazaj

Pisali ste o samih presežkih te licitacije – pridite in fotografirajte sedaj ko te hlode pripravljajo za transport – rekordna umazanija po celem Podgorju – pa šele začeli so.

Dogodki