Search
Close this search box.

Pomagajmo štiriletnemu Galu iz Pameč

Družina Hirtl iz Pameč pri Slovenj Gradcu je v stiski, njihov štiriletni Gal je otrok s posebnimi potrebami in gibalno oviran, potrebuje dodatne terapije, ki pa jih starši sami ne morejo zagotoviti. Družini Hirtl lahko pomagamo z nakazanimi sredstvi, prostovoljne prispevke pa lahko oddate tudi ob jaslicah, ki jih vsako leto postavi družina iz Slovenj Gradca.

Družina Hirtl so mama Nina, oče Rok, hčerka Gaja in mali Gal. Gal potrebuje 24 urno pomoč odrasle osebe, zato je Nina pustila svojo službo in se posvetila le svoji družini. Oče Rok drži temelje hiše pokonci, tudi sestrica Gaja pomaga pri vseh hišnih opravilih tako, da vsaj majhen delček odgovornosti pade iz ramen mame.

Gal je star štiri leta, je otrok s posebnimi potrebami. Ne govori, ima avtizem, duševno motnjo, epilepsijo, problem z razvojem mišic in težave s črevesjem, je gibalno oviran, leva stran njegovega telesa je slabše gibljiva. Njegovi vrstniki se brezskrbno igrajo, tekajo, pridobivajo znanje in raziskujejo svet skozi otroške oči, Gal pa je za vse to prikrajšan, a je vseeno močan, samozavesten fantek, ki se skupaj z svojo družino bori.

Gal potrebuje veliko zdravil ter terapij za nadomestno komunikacijo, fizioterapij in dodatkov, ki so ključne za njegov nadaljnji razvoj. Dodatne terapije pa so samoplačniške in drage. Koroški radio v mesecu decembru povezuje Korošce in spodbuja k humanitarnosti. Zato so se odločili, da bodo pozvali Korošce – Stopimo skupaj in pomagajmo štiriletnemu Galu iz Pameč, otroku s posebnimi potrebami. Svojo zgodbo je družina Hirtl predstavila njihovim poslušalcem.

Da pomaga družini pa se je odločila tudi Anja Legner iz Slovenj Gradca, ki ki je za naš medij povedala: “V nedeljo sem na Koroškem radiu slišala za družino Hirtl, ki našo pomoč resnično potrebuje. Nekaj dni sem premlevala kako se te stvari lotiti in kako družini pomagati. Včeraj pa sem stopila v kontakt z mamo Nino Hirtl in tako sva se začeli pogovarjati o njihovih problemih. Družina Hirtl je zelo skromna in skoraj nikoli za pomoč ne prosijo, dokler jih ni letos našel Koroški radio preko socialne ustanove v Slovenj Gradcu.” Dodala je, da njen oče že vrsto let izdeluje jaslice, ki so prvotno nastajale v hiši z leti pa so postale tako velike, da so se preselile zunaj hiše.

“Ker z velikostjo pride tudi velika prepoznavnost in nas okrog božiča pa vse tja do svečnice obišče kar veliko število ljudi, sva se z očetom odločila, da prvič odkar imamo jaslice ”poženema” dobrodelno akcijo zbiranja denarja za Gala.” Prostovoljne prispevke bodo tako zbirali ob jaslicah, ki si jih je mogoče ogledati na njihovem naslovu: Ob suhodolnici 21, v Slovenj Gradcu od 24. decembra 2020 do 2. februarja 2021.

Zgodbo je Anja Legner ob pomoči Rebeke Viltužnik delila tudi preko družbenih omrežij, kjer se je odzvalo ogromno ljudi. “Naj bo letošnji božič namenjen Galu in njegovi družini,” je še dodala Legner in poudarila, da se dobro z dobrim vrača.

Družini Hirtl v kraju že nekaj časa pomaga Krajevna organizacija RD Pameče, ki je del Območnega združenja RK Slovenj Gradec. Pomagajo jim s plačili položnic in donacijami, ki jih uspejo dobiti.

Stopimo skupaj, sredstva lahko nakažete na račun Območnega združenja Rdečega križa Slovenj Gradec pri Delavski hranilnici SI56 6100 0001 8539 472, SKLIC 1102 „ZA GALA“!

Dogodki

Družina Hirtl iz Pameč pri Slovenj Gradcu je v stiski, njihov štiriletni Gal je otrok s posebnimi potrebami in gibalno oviran, potrebuje dodatne terapije, ki pa jih starši sami ne morejo zagotoviti. Družini Hirtl lahko pomagamo z nakazanimi sredstvi, prostovoljne prispevke pa lahko oddate tudi ob jaslicah, ki jih vsako leto postavi družina iz Slovenj Gradca.