Bolnišnice s hitrimi testi ugotavljajo morebitne okužbe pri svojih zaposlenih

V bolnišnicah so že začeli testirati svoje zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Zaenkrat testirajo del zaposlenih. V UKC Ljubljana denimo testirajo na ginekološki kliniki, v šempetrski bolnišnici so začeli testirati na vseh organizacijskih enotah. V novomeški bolnišnici bodo začeli na infekcijskem oddelku. V slovenjgraški bolnišnici pa so danes prikazali odvzem brisa in odčitanje rezultatov hitrih antigenskih testov (HAGT).

“Veseli nas, da sta bili prvi udeleženki usposabljanja s predstavitvijo zelo zadovoljni. Zahvalili sta se nam za sodelovanje in pomoč ter obenem poudarili, da sta doživeli pozitivno in zelo koristno izkušnjo,” so ob tem povedali v koroški bolnici.

Po poročanju STA pa bodo v UKC Ljubljana danes testirali okoli 620 zaposlenih na ginekološki kliniki, nato v urgentnem centru in tako dalje. Generalni direktor UKC Janez Poklukar je za Radio Slovenija pojasnil, da bodo pri vseh zaposlenih opravili tudi serološko analizo krvi. Pri tistih, ki jim bodo odkrili protitelesa, v naslednjih treh mesecih ne bodo opravljali testiranj na okužbo, je še dodal. Hitri testi bodo le pomoč pri logistiki, saj so se odločili za molekularne PCR teste, za to pa še čakajo na dovoljenje ministra za zdravje. Na teden bodo opravili 10.000 testov.

Tudi v UKC Maribor so danes pričeli z dodatnim hitrim testiranjem zaposlenih, testiranj vseh zaposlenih, ki jih je bilo konec septembra 3589, pa še ne izvajajo, so za STA danes povedali v bolnišnici.

Navedli so še, da sicer na ključnih oddelkih, kjer bi bila izguba zdravstvenih delavcev najtežja, periodično opravljajo testiranja že dlje časa, testirajo pa enkrat tedensko. V preteklih tednih so tako tedensko testirali približno 500 zdravstvenih delavcev, ki so zaposleni na izpostavljenih delovnih mestih, kot sta denimo covidni oddelki in intenzivne terapije.

Obvezno testiranje na okužbo s covidom-19 v zdravstvu:

Z današnjim dnem je postalo obvezno testiranje na okužbo s covidom-19 med zaposlenimi v zdravstvu. Uvajanje testiranja zaradi organizacijskih in logističnih izzivov poteka postopoma, medtem ko bodo morali izvajalci od 7. decembra zagotavljati vsakotedensko testiranje za vse zaposlene, razen za tiste, ki so že preboleli okužbo.

Po poročanju STA bo država izvajalcem povrnila sredstva za izvajanje testov, pri čemer pa je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov tako za molekularne oz. t. i. PCR teste kot tudi za antigenske oz. t. i. hitre teste. Za PCR test bo iz proračuna kritih šest evrov za odvzem brisa ter 55 evrov za neposredno dokazovanje v laboratoriju, so še dodali.

Za antigenske teste bodo krili tri evre za odvzem brisa in največ devet evrov za teste. Sredstva se bodo iz proračuna lahko zagotovila za preiskave in teste, ki so bili izvedeni od vključno 24. oktobra letos do konca prihodnjega leta.

VIR: SBSG, STA