Veselje ob sproščanju koronskih ukrepov naj po besedah zdravniške zbornice spremlja tudi odgovornost

V Sloveniji je v zadnjih dneh opazen trend zmanjševanja bremena epidemije covida-19, zato se postopoma rahljajo tudi ukrepi. Zdravniška zbornica Slovenije ob začetku prazničnega tedna prebivalcem priporoča, da ob sproščanju ukrepov še naprej upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe covida-19, je zapisano na spletni strani zbornice.

“V prihajajočih dneh, ko nas čaka tudi nekaj praznikov, bodo po dolgem času spet odprte terase lokalov. Prav tako gibanje ni več omejeno na regije. Vse to nas kot družbo navdaja z veseljem in optimizmom. Zdaj tudi vemo o virusu že veliko več, kako se prenaša in kateri so tisti potrebni zaščitni ukrepi, ki virusu preprečujejo širjenje,” so spomnili.

Prav zato v prihajajočem bolj sproščenem tednu ob vseh teh pozitivnih spremembah pozivajo prebivalce, naj bodo še naprej odgovorni in dosledno spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. V zaprtih prostorih naj torej nosijo maske, vzdržujejo higieno rok in kašlja ter medsebojno razdaljo ter poskrbijo za zračenje prostorov.

Tudi pri odločanju o prehodih meje naj še vedno velja načelo previdnosti. Svetujejo premislek glede potovanj v tujino, predvsem na območja s slabšo epidemiološko sliko. Svetujejo, naj tja ljudje potujejo le, če je res nujno. Po povratku iz tujine pa priporočajo testiranje in, če je le možno, vsaj za nekaj dni osamitev in nato ponovno testiranje pred vrnitvijo v delovna okolja.

“Tako bomo zaščitili svoje bližnje, sodelavce in poskrbeli, da bo tudi po praznikih trend širjenja epidemije še naprej v upadanju, kar je naš skupni cilj in želja. Poleg tega pa bomo s tem poskrbeli tudi za ranljive skupine in vse tiste z večjim tveganjem, ki še čakajo na cepljenje in jih morebitna okužba lahko resno ogrozi,” dodajajo na zbornici.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije