Na Koroškem še naprej z dodatno namensko ekipo za prevoze covidnih bolnikov

Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK), ki je po odločitvi ministrstva za zdravje oktobra lani oblikoval dodatno ekipo za prevoze covidnih bolnikov med bolnišnicami, bo to namensko ekipo ohranil, je za STA povedala direktorica ZRCK Marijana Kašnik. Z umirjanjem epidemiološke situacije je namreč obstajala možnost ukinitve ekipe.
bolnica SG reševalci

Da se s 1. marcem obeta ukinitev namenske ekipe za prevoze covidnih bolnikov med bolnišnicami, je prejšnji teden na seji sveta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec povedal direktor bolnišnice Janez Lavre. Ker bi ukinitev namenske ekipe za prevoze slovenjgraški bolnišnici lahko prinesla težave pri začasnih namestitvah bolnikov s covidom-19, je Lavre v dopisu ministrstvu za zdravje predlagal podaljšanje obstoja namenske ekipe.

Predlog je dobil odobritev, saj do ukinitve oz. začasne ukinitve ni prišlo. “Na podlagi pobude Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in z upoštevanjem izhodne strategije, ki predvideva spremembo statusa Splošne bolnišnice Slovenj Gradec – ta v drugi fazi preneha z obravnavo hospitalnih bolnikov s covidom-19, ohranja pa vse urgentne obravnave v urgentnem centru – smo z nacionalnim koordinatorjem sklenili dogovor, da ZRCK še naprej nemoteno zagotavlja namensko ekipo kot do sedaj,” je pojasnila Kašnikova. Za potrebe oblikovanja namenske ekipe ZRCK ni dodatno zaposloval, ampak je ekipo oblikoval znotraj kadrovskih virov.

ZRCK je sicer v celem lanskem letu obravnaval 822 bolnikov s covidom-19 in 703 bolnike, pri katerih je bil postavljen sum na covid-19. Namenska covidna ekipa, ki je bila vzpostavljena konec oktobra, pa je nato lani do konca leta izvedla natanko 100 intervencij, ki so vključevale prevoze covidnih bolnikov iz ene v drugo bolnišnico in podporo ekipam nujne medicinske pomoči v primerih njihove zasedenosti.

Namenska ekipa v času epidemije izvaja medbolnišnične premestitve covidnih bolnikov po vsej Sloveniji glede na potrebe in razpoložljivost prostih zmogljivosti bolnišnic in z namenom zagotoviti primerno oskrbo vsem, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, je pojasnila Kašnikova.

V času epidemije je ZRCK zaradi prekomerne zasedenosti slovenjgraške bolnišnice najpogosteje izvajal premestitve v bolnišnice v Celju, Mariboru in Topolšici, v obdobjih prekomerne zasedenosti teh pa tudi v bolj oddaljene bolnišnice. Z umirjanjem epidemiološke situacije pa so se potrebe po medbolnišničnih prevozih zmanjšale.

V slovenjgraški bolnišnici danes zdravijo 19 covidnih bolnikov, od teh eden potrebuje zdravljenje z intenzivno terapijo, eden pa je otrok. Prek vikenda so v domačo oskrbo odpustili dva bolnika, dve osebi s covidom-19 sta umrli. Med zaposlenimi v bolnišnici sta trenutno zaradi prebolevanja covida-19 odsotna dva zaposlena, so danes sporočili iz bolnišnice.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.