Search
Close this search box.

Na Koroškem po silovitem neurju vse sile usmerjene v sanacijo

Po petkovem silovitem neurju so na Koroškem vse sile uprte v sanacijo, pri kateri pomagajo gasilci, civilna zaščita, domačini in vojaki. Najhuje je v občini Črna na Koroškem, kjer je bilo prizadetih okoli 10 stanovanjskih hiš. Kolikšna je škoda, še ni znano, bo pa zagotovo velika. Pristojni so sicer veseli, da neurje ni terjalo človeških žrtev.

Močna nevihtna linija, ki je nastala nad severno Italijo, je v petek okoli 14. ure dosegla zahod Slovenije in se nato premaknila proti vzhodu čez celotno Slovenijo.

Uprava RS za zaščito in reševanje je po doslej zbranih podatkih zabeležila 350 dogodkov, od tega največ, 116, na območju regijskega centra za obveščanje Slovenj Gradec. Vodja centra Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da so v petek do 20.30 prejeli 320 klicev, kasneje še nekaj.

Tekom dneva bo po njenih besedah število dogodkov še naraslo, saj bodo o njih poročale terenske enote. V petek popoldne zaradi obsežnosti posledic neurja namreč nekaterih klicev ni bilo mogoče sprejeti.

Neurja so najhuje prizadela občino Črna na Koroškem, kjer je zalilo številne hiše. Zaradi nevarnosti plazov – nekaj se je jih tudi sprožilo – so v petek sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi, ki so jih namestili v tamkajšnji kulturni in gasilski dom. Ljudje so se zvečer lahko vrnili v svoje domove.

Prizadetih je bilo okoli 10 stanovanjskih objektov, v katerih stanuje tudi po več družin. Največ škode je na območju Jazbine, kjer so ceste neprevozne. Na nekaterih plazovih, ki so bili v preteklosti že sanirani, so se pojavile nove poškodbe.

Tudi številne druge ceste danes še niso prevozne, je povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi poškodovanega cestišča še vedno zaprta cesta Črna na Koroškem – Šoštanj.

Posledice neurja si je v Črni na Koroškem danes ogledal tudi minister za obrambo Marjan Šarec z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom in v. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leonom Behinom.

“Ključno je, da ni ogrožena nobena hiša in nobeno človeško življenje, drugo se bo uredilo,” je poudaril minister. Spomnil je, da so z lanskoletno spremembo zakonodaje vzpostavili sistem, kjer občine po naravnih nesrečah pošljejo oceno stroškov intervencij. “Intervencijski stroški bodo relativno hitro izplačani, občine se nimajo česa bati,” je zagotovil.

“Veseli smo obiska ministra, veseli, da nam je prišla pomagat vojska, zato ker se mi zdi, da že s tem, da nekdo pride v tvojo občino, izkaže pozornost, nek odnos do občanov, nenazadnje tudi do državljanov,” je poudarila županja, ki je tudi sama vesela, da v neurjih v občini ni bilo človeških žrtev.

Pojasnila je, da jo je poklical tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in napovedal, da bodo skušali zagotoviti predplačilo občinam za sanacijo škode. Nemogoče je, da bi ob že tako nizki povprečnini krili še škodo, ki se je zgodila, je dejala.

Državo je ob tem pozvala k ureditvi hudournikov. Če bi imeli pregrade, takšnih posledic za stanovanjske hiše morda ne bi bilo, je ocenila. “Ocene škode niti slučajno ne moremo napovedati, bo pa sigurno ogromna,” je povedala.

Poleg pomoči gasilcev, vojske, civilne zaščite in krajanov so mehanizacijo ponudila tudi tamkajšnja zasebna podjetja. Na terenu bodo ekipe ves dan, po potrebi bodo pomagali tudi okoliški gasilci.

Za gasilce v Črni na Koroškem je bila namreč noč zelo kratka. Z delom so v petek zaradi zagotavljanja varnosti prekinili okoli 22. ure in z njim nadaljevali danes zjutraj ob 7. uri, je pojasnil poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Črna na Koroškem Rok Šušel. Dopoldne je bilo na terenu 25 gasilcev.

V petkovih neurjih se je na Koroškem sprožilo kar nekaj plazov, poleg Črne na Koroškem je bil prizadet tudi Slovenj Gradec. Zaradi neurja je poplavilo ceste v Dravogradu in v Ravnah na Koroškem. Najbolj je prizadelo Mežiško dolino, Mislinjsko dolino in Dravograd, manj pa Dravsko dolino.

V Bukovski vasi so v petek gasilci rešili osebo iz poplavljenega vozila, iz vode so potegnili tudi več krav, ki jih je odnašala deroča voda. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne so posredovali zaradi avtobusa, ki je zapeljal s ceste in se nevarno nagnil proti reki. 15 potnikov so umaknili na varno, od koder so pot nadaljevali z nadomestnim avtobusom.

Prebivalci Črne na Koroškem sicer upajo, da jih danes ne bodo prizadela nova neurja. Agencija RS za okolje je namreč za območje celotne Slovenije med 14. in 23. uro razglasila oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami. Možne so močnejše krajevne nevihte, lokalni nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel.

Dogodki

Po petkovem silovitem neurju so na Koroškem vse sile uprte v sanacijo, pri kateri pomagajo gasilci, civilna zaščita, domačini in vojaki. Najhuje je v občini Črna na Koroškem, kjer je bilo prizadetih okoli 10 stanovanjskih hiš. Kolikšna je škoda, še ni znano, bo pa zagotovo velika. Pristojni so sicer veseli, da neurje ni terjalo človeških žrtev.