Na današnji dan se je rodil slikar samouk Jože Tisnikar, v maju v KGLU na ogled razstava

Na današnji dan se je leta 1928 v Mislinji rodil koroški slikar Jože Tisnikar. Z leti se je v Koroški galeriji likovnih umetnosti izoblikovala zbirka Hommage (Poklon) Tisnikarju, v katero poleg njegovih del vključujejo tudi slike, kipe in fotografije, ki so jih umetniki ustvarili bodisi kot poklon Tisnikarju ali pa so bile v svojevrstnem dialogu z njegovimi deli uvrščene v posamezne razstavne projekte. V maju bodo v galeriji z razstavo "Minljivost - Hommage à Tisnikar" na ogled postavili izbrana dela iz omenjene zbirke.
FOTO: Arhiv KGLU

Jože Tisnikar se je rodil 26. februarja 1928 v Mislinji. Imel je težko otroštvo, osnovno šolo je zapusti že po štirih letih. Ko mu je umrl oče je Tisnikar zasedel njegovo delovno mesto v tovarni lepenk, kjer je delal dokler ga niso vpoklicali v vojsko. Tam je dve leti preživel na bolniškem oddelku, kjer je imel prvi stik z mrtvimi. Po končanem služenju, se je vrnil v domačo vas in jo kmalu zapustil ter se preselil v Slovenj Gradec. Zaposlil se je v tamkajšnji bolnišnici, kjer je opravljal pretežno fizična dela s pacienti. Po dveh letih dela na oddelku, so v bolnišnici odprli prosekturo, v kateri se je zaposlil in delal tam do leta 1983, ko se je invalidsko upokojil. Umrl je 30. oktobra 1998 v prometni nesreči, kmalu po otvoritvi njegove velike retrospektivne razstave v Galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

“Zaznamovati hočem človekove poslednje ure, pa tiste, ki ostajajo za njimi, in tudi, kaj se s tem bitjem dogaja naprej, zakaj prepričan sem, da na nek način živi dalje. Nemogoče je, da bi se kar tako razblinil”, je zapisal k eni izmed svojih značilnih slik.

Jože Tisnikar, najpomembnejši slovenski slikar samouk.

Tisnikar je bil slikar samouk. Leta 1955 je naslikal prvo sliko iz bolnišničnega okolja z naslovom Obdukcija. Primarij dr. Stane Strnad je v njegovih delih prepoznal elementarnost in slikarjev izjemen ustvarjalni potencial, zato je nanj opozoril prijatelja, akademskega slikarja Karla Pečka. Pod njegovim mentorstvom se je med leti 1954 in 1964 slikarsko izoblikoval in postal samozavestnejši.

Tisnikar je začenjal s kopiranjem del starih mojstrov, s tem pa ni izpolnil svojih ustvarjalnih želja, saj je v sebi nosil povsem drugačno duhovno substanco. Že v svojih začetkih je bil prepoznaven po svojevrstnem načinu slikanja. Njegovo tragično občutenje življenja in s tem povezano umetniško pot, sta zaznamovali predvsem revščina v otroštvu in delo obdukcijskega pomočnika v prosekturi slovenjgraške bolnišnice.

Preberi še:  Slovenjgraški športniki ob dnevu Zemlje posadili lipo

Mož s krokarjem.

Ugodna kulturna klima Slovenj Gradca in dejstvo, da se je leta 1951 zaposlil v prosekturi kot obdukcijski pomočnik mu je pomagalo stopiti na likovno prizorišče. Spoznanje o človeški minljivosti in eksistencialno razmišljanje ga je vodilo v svet omame. “Sledili so trenutki katarze, nabiti s spoznanji in energijo, moral se je izpovedati. Risal je in slikal. Oblike so kar vrele iz njega, zato je sprva zgolj risal; barva se je artikulirala šele kasneje. Spontano je začela prevladovati motivika iz okolja, ki se ga je tako močno dotaknilo in mu spremenilo življenje.” so zapisali pri Kulturnem društvu Tisnikar.

Glavna ikonografska tema njegovih del je bila smrt. V tehniki oljne tempere je slikal motive iz prosekture z značilnim simbolnim sporočilom, bolnišnične motive z grotesknimi karnevali, tesnobne prizore iz gostiln, motive alkoholnih delirijev, simbolične procesije, živali, med katerimi ob miših, podganah, netopirjih, konjih, mačkah, čričkih, vsekakor izstopa vran oziroma krokar.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu hranijo pomembno zbirko Tisnikarjevih risb, slik in grafik iz vseh ustvarjalnih obdobij. V galeriji so se Tisnikarju leta 2018, ob njegovi 90-letnici rojstva in 20. obletnici smrti poklonili z razstavo Smrt ni konec / Death is not the end. Ob razstavi pa je nastala tudi serija kratkih video posnetkov s spomini Tisnikarjevih prijateljev in znancev. O njem je bil pred leti posnet tudi dokumentarni film z naslovom Mož s krokarjem, ki ga je režirala Sonja Prosenc.

MINLJIVOST – HOMMAGE à TISNIKAR bo v KGLU na ogled od 8. 5. 2021 do 26. 09. 2021

VIR: rav.sik.si, sloart.si, KGLU, tisnikar.si

prijavi se

prijavi se v svoj račun