Search
Close this search box.

Ministrstvo za zdravje: “Do 10. septembra pričakujemo nov, dolgoročen in stabilen predlog ureditve NMP na Koroškem”

Na MZ poudarjajo: "Predlagana rešitev organizacije službe NMP na Koroškem je lahko samo začasne narave, do 10. septembra 2019 morajo podpisniki sporazuma NMP, v sodelovanju s predstavniki lokalne skupnosti, podati nov, dolgoročen in stabilen predlog ureditve NMP na Koroškem."

O tem, da so na julijski seji Sveta Koroške regije, ki je potekala v Dravogradu, prisotni sprejeli in potrdili začasni medsebojni sporazum o izvajanju službe nujne medicinske pomoči na zunajbolnišnični ravni zdravstvene dejavnosti na območju Koroške regije, ki so ga že pred tem preučili in uskladili ter sprejeli predstavniki stroke, smo že poročali TUKAJ. Zdaj pa so se na zapisnik seje odzvali tudi na Ministrstvu za zdravje, kjer zahtevajo konkretne rešitve in nov dolgoročen ter stabilen predlog ureditve NMP na Koroškem, na kar je že na seji opozoril predstavnik ministrstva Darko Čander.

Naj spomnimo, da je sporazum podpisan za obdobje do 30. septembra, kako pa bo izvajanje nujne medicinske pomoči potekalo od oktobra naprej, pa bo znano po poletnih počitnicah in dopustih, kar je po seji še enkrat pojasnila tudi direktorica Zdravstveno reševalnega centra Koroške Marijane Kašnik.

VIDEO: Izjava direktorice Zdravstveno reševalnega centra Koroške Marijane Kašnik

[aiovg_video id=84351]

V nadaljevanju objavljamo stališče Ministrstva za zdravje glede začasne predlagane rešitve organizacije NMP, ki smo ga prejeli od Sveta Koroške regije:

»Na Ministrstvo za zdravje smo z dne, 18. 7. 2019 prejeli zapisnik 2. seje Sveta Koroške regije, kjer je bil obravnavan Medsebojni sporazum o izvajanju službe nujne medicinske pomoči (v nadaljevanju: NMP) na zunajbolnišnični ravni zdravstvene dejavnosti na območju Koroške regije (v nadaljevanju Sporazum o NMP).«

»Kot je razvidno iz 1. sklepa seje, je Sporazum o NMP s strani Sveta Koroške regije potrjen. Ocena ministrstva je, da Sporazumu o NMP v nekaterih elementih v osnovi sledil predlogu ministrstva v osnovnem delu, kjer gre za zagotavljanje zdravnikov za delo v enoti NMP ZD Slovenj Gradec. Zato podajamo strinjanje s predlagano začasno rešitvijo organizacije NMP, predvsem zaradi razmer pomanjkanja zdravnikov za izvajanje NMP, ki je najbolj izrazita v poletnem času. Vendar ob tem jasno poudarjamo, da je predlagana rešitev organizacije službe NMP, potrjena s strani občin ustanoviteljic, lahko samo začasne narave in to do 30.09.2019, kot navajajo predlagatelji v Sporazumu o NMP v 4. točki uvodnih določb.«

»JZZ – podpisniki Sporazuma NMP morajo, v sodelovanju s predstavniki lokalne skupnosti, do 10. septembra 2019 podati nov, dolgoročen in stabilen predlog ureditve NMP na Koroškem. Le ta mora temeljiti na izhodiščih predloga Regijskega koncepta izvajanja službe NMP, ki smo ga pripravili na Ministrstvu za zdravje. Ministrstvo za zdravje bo po veljavnosti Sporazuma o NMP predlagalo ZZZS, da se izvede organizacijsko in finančno prestrukturiranje programov NMP, na omenjenih izhodiščih, do decembra pa bomo za SD 2020 pripravili nov model koncepta NMP na podlagi izhodiščnih meril za prenovo mreže NMP v RS.«

Dogodki

Na MZ poudarjajo: "Predlagana rešitev organizacije službe NMP na Koroškem je lahko samo začasne narave, do 10. septembra 2019 morajo podpisniki sporazuma NMP, v sodelovanju s predstavniki lokalne skupnosti, podati nov, dolgoročen in stabilen predlog ureditve NMP na Koroškem."