Search
Close this search box.

Olga Budimir je ena od letošnjih dobitnic priznanja Društva Šola zdravja (DŠZ)

Upokojenka  Olga  Budimir je članica skupine Šola zdravja – Turiška vas, kjer telovadi že od ustanovitve leta 2016.Vaditeljica skupine pa je od leta 2017 dalje. V telovadbo Šole zdravja “1000 gibov” se je vključila zato, ker se zaveda, da je jutranja telovadba dobra priložnost za krepitev starejšega organizma. “Že vseskozi se ukvarjam s športom (zumba, pilates, joga, chi gong), in sicer na MKC Slovenj Gradec. Z veseljem sem se vključila tudi v to telovadbo, ker se razgibamo že zjutraj, se vedno pogovorimo, si pomagamo, se nasmejimo in se imamo radi,” je pojasnila gospa Olga.

N.G.: Zdaj redno telovadite že šesto leto. Kakšne so vaše izkušnje glede redne telovadbe? Ali čutite kakšno razliko med prej in zdaj?

Olga: Jaz to doživljam kot svojo jutranjo telovadbo. Boljše se počutim, ko se razgibam – zdi se mi, da imam še več energije nadvse zgodaj zjutraj. Bolj zadovoljna sem sama s sabo. Povečala sem svojo gibljivost, stabilnost in dobro razpoloženje že v jutranjem času.

N.G.: Udeležujete se različnih lokalnih prireditev, kjer skrbite za promocijo Društva Šola zdravja. Kakšno zanimanje je med ljudmi, ki še ne obiskujejo jutranje vadbe “1000 gibov”?

Olga: Udeležujemo se raznih prireditev v občini, demonstriramo telovadbo “1000 gibov” povsod, kjer sodelujemo. Na prireditvah se nam vedno pridružijo tudi prisotni občani. Ugotavljamo, da se ob demonstraciji telovadbe ljudje pozitivno odzivajo, za članstvo pa se ne odločajo v večjem številu. Sklepam, da zanimanje obstaja, ampak se ljudje raje udeležujejo predstavitvene telovadbe, kot pa da jim to postane obveznost že navsezgodaj.

N.G.: Vaša jutranja telovadba poteka na vadbenem poligonu Gasilskega društva Turiška vas. Ali tudi z njimi sodelujete in na kakšen način?

Olga: Z gasilskim društvom sodelujemo na družabnem področju, ampak se zaradi njihovih zaposlitev in drugih obveznosti ne morejo vključevati v jutranjo telovadbo. Omogočili so nam, da lahko v slabem vremenu, oziroma čez celo zimo, telovadimo v njihovem prostoru. Ampak si zaradi korone ne upam in smo raje kar zunaj, na prostem. Na zraku se počutimo bolj varne.

N.G.: Kakšna je situacija med člani vaše skupine glede informacijske pismenosti? Ali ste se vi in vaši člani v času, ko nismo smeli telovaditi, vključevali na telovadbo preko video konferenc, konkretno preko Zoom aplikacije?

Olga: Občasno sem se priključila preko Zooma, ostale članice pa so telovadile ob demonstraciji telovadbe preko lokalne televizije ali YouTuba, saj nam je to omogočilo Društvo Šola zdravja.

N.G.: Ali poskrbite še za kakšne druge aktivnosti zunaj redne jutranje telovadbe? Druženje, skupni izleti, pohodi?

Olga: Odkar smo omejeni s korono, ne hodimo okoli. Prej smo se skupine obiskovale med obletnicami, zdaj pa ne. Enkrat mesečno smo izvedli skupen pohod na kakšne izletniške točke, praznovali smo obletnice skupin Šole zdravja v naši občini, pa še s skupino iz Mežice smo se obiskovali. Vse te dejavnosti smo izvajali pred korono, pohode in druženje ob kavici pa smo obnovili v času sprostitve omejitev. Zdaj pa smo spet bolj previdni. Prilagajamo se situaciji. Šola zdravja nam je podarila priročnik Vaje za moč in omogočila obiskovanje tečaja, kako jih pravilno izvajati, ki sem se ga udeležila preko Zooma. Seznanila sem se, katere pripomočke lahko uporabljamo pri vajah za moč in sem jih poiskala na spletu. Tako smo se vse članice v naši skupini opremile s trakovi in jih nosimo vsako jutro s sabo ter po vajah “1000 gibov” dodamo še nekaj vaj iz priročnika. Da bi hodile kofetkat, se v tem korona času ne spodobi – raje še mal telovadimo z dodatnimi vajami za moč.

N.G.: Kaj vam pomeni priznanje prostovoljcem, članom Društva Šola zdravja za leto 2020?

Olga: Pobudnik za podelitev priznanja so bile članice Šole zdravja Turiška vas, za kar se jim iskreno zahvaljujem. S tem so mi potrdile pravilnost mojega dela v skupini. Zato se bom še naprej trudila za čim boljše sodelovanje skupine in ohranjala pozitivne odnose, ki vladajo med nami.

Več mi pomeni, da so me člani predlagali, kot da me je društvo zares nagradilo.

                                                                                      Pogovor pripravila: Neda Galijaš

Dogodki