Domači delniški trg ostaja še naprej zelo zanimiv

Medtem ko so v ZDA bili v velikem številu zveznih držav v procesu odpiranja, smo v območju evra zaradi tretjega virusnega vala, v prvem kvartalu zabeležili 0,6 odstotno krčenje BDP v primerjavi z lanskim zadnjim kvartalom.H temu je prispevalo zmanjšanje potrošnje gospodinjstev. Tudi v mesecu aprilu smo zaradi zaprtij v Evropi bili priča med-mesečnemu upadu maloprodaje. A kljub temu, lahko višjo inflacijo v prihodnje pričakujemo tudi v Evropi. Nenazadnje bo pri številnih evropskih državah rast proizvodnje, kmalu bila dopolnjena še s povečanjem potrošnje v storitvenem sektorju. Potrošnja gospodinjstev v območju evra se bo vrnila in bo eden od ključnih pospeševalcev okrevanja v drugi polovici letošnjega leta. Potrošniki bodo v drugi polovici leta začeli načenjati svoje zdaj že višje prihranke, kar bo v tem letu še naprej podpiralo delniške tečaje podjetij tako na globalnih, kakor na domačem delniškem trgu.

Zaradi inflacijskih pritiskov lahko pričakujemo, da bodo za vlagatelje na trgu zanimiva ostala tudi podjetja, ki izplačujejo višje dividende, ki se nahajajo v bolj tradicionalnih industrijah. Tukaj v ospredje vstopi tudi domači delniški trg,ki  v letošnjem letu beleži že 26-odstotoni donos. Kljub nedavni rasti indeksa SBI TOP je trenutno njegov kazalnik P/E pod devet, medtem ko je ta pri nemškem indeksu DAX več kot 33, pri ameriškem indeksu S & P 500 pa višji od 30. Ob tem lahko omenimo, da je letno povprečje kazalnika P/E v letu 2018 za SBI TOP znašalo preko 11.

Skratka domači indeks oziroma osrednje domače delniške naložbe so še vedno zelo daleč od tega, da bi bile drage. Torej, za mnoge domače vlagatelje bo racionalno, da del svojih prostih denarnih sredstev prenesejo tudi na domači delniški trg. To še posebej, kadar je na eni strani cena nekaterih delnic na trgu pod dolgoročnim zgodovinskim povprečjem njihovega kazalnika P/E in imajo te petodstotno dividendo donosnost, hkrati pa banke uvajajo ležarine in prihaja višja inflacija.

Torej lahko ob prihajajoči povišani inflaciji, povišanju ležarin in prenizki donosnosti na obveznice, kar zadeva tečaje delnic, za letošnje leto ostanemo še naprej pozitivni. Pri tem pa se moramo zavedati, da so delniške naložbe vedno precej bolj tvegane kot depozit na banki – vendar v sedanjih tržnih pogojih so delniške naložbe postale del učinkovitega varčevalnega načrta vsakega posameznika. Praviloma ob profesionalni skrbi in pomoči borznoposredniških hiš.

Pripravila: mag. Lojze Kozole, ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Dogodki

Več iz istega kraja