Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Na Ravnah so na predvečer kulturnega praznika pripravili slavnostno proslavo

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem so na predvečer slovenskega kulturnega praznika pripravili proslavo “Dan kulture na Ravnah za Ravne”, ki jo je povezovala moderatorka Janja Širnik, kot osrednji govornik je sodeloval Mirko Osojnik, med drugim so se je udeležili še ravenski podžupan Aljaž Verhovnik, državni poslanec Jani Prednik, prevaljski podžupan Boštjan Gorenšek ter častni občan občine Ravne na Koroškem in nekdanji župan Maks Večko.

Proslava se je ob 18. uri pričela z recitacijo celotne Prešernove Zdravljice v izvedbi dijakov Gimnazije Ravne na Koroškem, sedmo kitico, ki je tudi državna himna, so zapeli člani MePZ Ludvika Viternika iz KD Strojnska Reka. Sledil je govor ravenskega podžupana, nakar je Širnikova prisotne nagovorila s pesmijo (in hkrati vprašanjem) Ide Semenič z naslovom Kaj je kultura?

MePZ Ludvika Viternika pod vodstvom zborovodkinje Tatiane Drabysheuskaje je predstavil še pesem Slovenska Domovina, program je s skladbo Zemlje pleše nadaljevala komorna zasedba Pihalnega orkestra železarjev Ravne v sestavi: Filip Dihpol, Bine Brec, Luka Lešnik in Jaka Ikovic.

Svoja mesta v dvorani so ponovno zavzeli dijaki ravenske gimnazije ter zrecitirali še nekaj Prešernovih pesmi, Nuša Perenda in Tinkara Lednik sta ob spremljavi Tevža Jevšnikarja in Jovana Savića za zaključek zapeli še Kreslinovo O, Vrbo.

Članici Gledališča DELA Katja Vravnik in Tea Kovše sta zbrane pozvali k večji dosegljivosti tako na telefonu kot tudi za ambiciozne kulturne ideje, hkrati sta opozorili na pogoste težave z nedosegljivostjo in neodzivnostjo Ministrstva za kulturo.

Slavnostni govornik Mirko Osojnik je povedal nekaj besed o Prešernu in Zdravljici, poklonil se je poznanim koroškim kulturnikom ter se za svoj prispevek h kulturi zahvalil vsem nastopajočim kot tudi ostalim, ki živijo z in za kulturo.

Za Glasbeno Šolo Ravne na Koroškem je pod mentorstvom Nadje Rošer in ob spremljavi Staše Skarlovnik s flavto nastopila Zuy Ji Ru Yi, zaigrala je skladbi Valček ter Preludij in ples.

Glasbeni program so s pesmima Tam na vrtu in Uršlja Gora obogotaili Koledniki iz KD Svitanje, medtem ko so člani in članice MePZ Rožmarin iz KD Kotlje zapeli Na Uršljo goro in Rožo na Poljani.

Kot zadnja se je s plesom predstavila Folklorna skupina KD Prežihov Voranc, pod vodstvom Petra Šumnika, katere korenine segajo v daljno leto 1947.

Dogodki