Jurša: DeSUS ostaja v koaliciji, preučili bomo možnost morebitnega sodelovanja s poslansko skupino SMC

DeSUS ostaja v vladni koaliciji, je po srečanju članov vodstva stranke s poslansko skupino povedal njen vodja Franc Jurša. Predsednik DeSUS Karl Erjavec se je, kot pravi, opravičil za ponedeljkovo razpravo, ko je tudi predlagal odhod iz vlade. Po Jurševih besedah pa bodo v prihodnjih dneh preučili možnost sodelovanja s poslansko skupino SMC.

Jurša je današnji sestanek označil za zelo konstruktiven, takšen kot so si ga želeli. Po njegovem mnenju so zelo blizu poenotenju stališča v stranki. Erjavec, ki je v ponedeljek, le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika stranke, med drugim predlagal odhod DeSUS iz koalicije, je po Jurševih besedah danes ocenil, da morda v ponedeljek ni bila najboljša razprava.

Erjavec je sicer današnje srečanje zapustil brez izjav, po Jurševih ocenah pa je lahko tudi on zadovoljen s sestankom. Na vprašanje, ali so danes dosegli takšen kompromis, da do nadaljnjega DeSUS ostaja v koaliciji, pa je Jurša odgovoril jedrnato: “Itak. Saj nismo rekli, da gremo v tem trenutku iz koalicije.”

Na vprašanje, kdaj bodo morebiti odločali o sodelovanju v koaliciji, je pojasnil, da bo najprej poslanska skupina sama odločala o tem, kako zadevo vidi v prihodnje, zatem pa bodo o tem odločali organi stranke. Slednji namreč odločajo o sodelovanju. Ali bodo poslanci sledili usmeritvi organov stranke, pa je po Jurševih navedbah “vprašanje, kakšna bo usmeritev”.

Jurša je povedal, da je poslanska skupina za zdaj enotna. Niso pa danes, kot pravi, razpravljali o sodelovanju z opozicijskimi LMŠ, Levica, SD in SAB, ki so povezane v KUL. Te stranke poslance SMC in DeSUS namreč vabijo v novo vlado, kot možnega mandatarja pa se poleg Jožeta P. Damijana omenja Erjavca. Za uspeh konstruktivne nezaupnice namreč strankam KUL manjka vsaj sedem poslanskih glasov.

So se pa poslanci DeSUS in vodstvo stranke danes dogovorili, da bodo s SMC ustanovili delovno skupino, ki bo preučila možnosti sodelovanja na ravni obeh poslanskih skupin. O tem bodo sicer odločali organi stranke, ki bodo zasedali predvidoma v prihodnjih desetih dneh. Jurša je poudaril, da se morata o morebitnem sodelovanju odločiti obe stranki.

“Vsako povezovanje, dogovarjanje je lahko pozitivno,” je ocenil. Kot je pojasnil, gre za tesnejše sodelovanje dveh poslanskih skupin, ki bi enotno delovali tudi v sedanji koaliciji. Torej glede določenih odprtih vprašanj, zakonov in dopolnil. Za zdaj ne govorijo o skupni poslanski skupini, morda pa se bodo po njegovih besedah tudi o tem v prihodnosti dogovorili.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jack
Jack
1 leto nazaj

Jurša, to je edina pametna odločitev! Dokazano je, da je ona prva Šarčeva vlada bila zanič in ni dobo, spet jo obuditi k življenju. Naj počivlje uv miru božjem!”

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije