Search
Close this search box.

Damjanovič na sestankih o poslanstvu in problematiki kulture

Korošec Damjan Damjanovič, ki je od marca letos v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost, se je v tem tednu mudil na sestankih, kjer je bilo med drugim govora o problematiki s področja ljubiteljske kulture, samozaposlenih v kulturi, nevladnih organizacij in delovanja javnih zavodov ter tudi o vlogi in poslanstvu kulture in umetnosti v družbi.

Sestanek s predstavniki Asociacije, Kolegija direktorjev slovenskih gledališč in Zveze kulturnih društev Slovenije:

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc in Damjan Damjanovič, sta se v četrtek skupaj s sodelavci na ministrstvu sestala z Ingo Remeta in Tadejem Meserkom, predstavnikoma Asociacije, Urošem Korenčanom, predsednikom Kolegija direktorjev slovenskih gledališč in z dr. Tomažem Simetingerjem ter Jožetom Ostermanom, predstavnikoma Zveze kulturnih društev Slovenije.

Dr. Fridl Jarc je uvodoma poudarila, da je ”prvenstvena naloga ministrstva za kulturo, da financira ustvarjalnost”, prisotne je seznanila s proaktivno težnjo ministrstva za čim učinkovitejše črpanje kohezijskih sredstev. Na ministrstvu si namreč prizadevajo, da v prihodnjo finančno kohezijsko perspektivo (2021-2027), poleg digitalizacije, kulturnega in kreativnega sektorja, štipendij ipd. uvrstijo tudi več let zapostavljeno področje kulturne dediščine.

Državna sekretarka je dejala, da ”mora investicije v kulturo prepoznati tudi gospodarstvo, ne le na področju kulturnega in kreativnega sektorja, kjer se to že dogaja, ampak tudi na področju likovne umetnosti.” Kot so pojasnili, so odkupi že potekali, je pa danes sektor v krizi. Ministrstvo za kulturo lahko slednje spodbudi v okviru Zakona o vlaganjih v kulturo, ki pa ga bo treba uskladiti z Ministrstvom za finance, so še dodali.

Sestanek na ministrstvu za kulturo.

Prisotni so vodstvo seznanili s problematiko s področja ljubiteljske kulture, samozaposlenih v kulturi, nevladnih organizacij in delovanja javnih zavodov. Državna sekretarka dr. Fridl Jarc je razložila, da ministrstvo po koncu pandemije poskuša sproščati čim več razpisov, zlasti tistih, ki so sofinancirani s strani Evropske unije. Temeljno vodilo ministrstva je, da delovanje kulture tudi po pandemiji ne bo ogroženo.

Vodstvo ministrstva so navzoči seznanili s pobudo za kampanjo, ki bi na povezujoč in pozitiven način promovirala pomen in vlogo kulture v družbi ter v času postopnega sproščanja ukrepov nagovorila tudi nova občinstva.

Damjanovič in Kosec o sivi ekonomiji na polju vizualne umetnosti:

Damjanovič, se je na ministrstvu s sodelavkama srečal še z mag. Damjanom Koscem, ustanoviteljem in direktorjem Galerije in dražbene hiše SLOART, ki slovensko likovno umetnost pri nas in v mednarodnem prostoru približuje zbirateljem in ljubiteljem umetnosti.

Sogovornik je Damjanoviča seznanil s sivo ekonomijo na polju vizualne umetnosti ter storitvijo Artindex, s katero želijo vzpostaviti urejen in mednarodno primerljiv likovni trg, ki spodbuja prodajo del slovenskih umetnic in umetnikov.

Damjanovič na sestanku Združenja dramskih umetnikov Slovenije o problemih na področju kulture:

Državna sekretarka se je v sredo skupaj z Damjanovičem in sodelavkama sestala s predsednikom Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) ddr. Borisom Mihaljom ter Alenom Jelenom, dolgoletnim tajnikom ZDUS.

Navzoči so pozdravili dialog stanovskih združenj z ministrstvom ter se strinjali, da je treba okrepiti zavest o vlogi in poslanstvu kulture in umetnosti v družbi, tudi preko medijev.

Sestanek na ministrstvu s predstavnikoma Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Ddr. Boris Mihalj je zbrane seznanil z nekaterimi problemi samozaposlenih v kulturi, za katere menijo, da bi jih bilo v prihodnosti potrebno začeti skupaj reševati. Dr. Fridl Jarc je povedala, da je ”prednostna naloga ministrstva za kulturo predvsem ustrezno financiranje ustvarjalnosti’‘, v pobudah kot je recimo vzpostavitev specialistične ambulante ali klasifikacija delovnih prostorov, pa lahko ministrstvo še naprej nastopa le kot koordinator med resorji.

Državna sekretarka je sogovornika pozvala, da v okviru Kulturniške zbornice Slovenije izoblikujejo predloge za možne rešitve najbolj perečih problemov, in sicer v širšem konsenzu z ustvarjalci, društvi ter ostalimi stanovskimi združenji. “Samo na osnovi jasno oblikovanih in usklajenih skupnih stališč lahko strokovne službe ministrstva pristopijo k reševanju zadev.” so dodali na ministrstvu za kulturo.

Damjanovič je bil direktor Slovenske filharmonije od leta 2003 do leta 2017. Preden je prišel v SF, je bil zaposlen v SNG Opera in balet Ljubljana, najprej v orkestru kot trobentač, nato v marketingu. Občinstvu pa je poznan tudi iz televizijskih oddaj, kot sta bili X Factor Slovenija in Slovenija ima talent.

VIR: Ministrstvo za kulturo, rtvslo.si

Dogodki