Search
Close this search box.

Mednarodnemu dnevu prijaznosti so se pridružili tudi v osnovni šoli Kotlje

Prijateljstvo je neopisljivo razkošje. Lepo je, da se tega zavedajo že naši najmlajši.

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu.

13. november – mednarodni dan prijaznosti

Mednarodnemu dnevu prijaznosti so se pridružili tudi v osnovni šoli Kotlje tako, da so s prijazno besedo, dejanjem ali le prijaznim nasmehom nekomu polepšali dan.

Tretješolci so z učiteljico Vanjo Kačič zapisali naša prijazna dejanja, pesmi, odzive in naše občutke. Drugošolci so z učiteljico Aleksandro Kričej likovno upodobili prijateljstvo in prijaznost. Četrtošolci pa so z učiteljico Suzano Makič obiskali Kotuljske seniorke in skupaj so spoznavali pomembnost prijateljstva, prijaznosti in medgeneracijskega sobivanja. Na koncu so zapeli pesmi o prijateljstvu: Mi smo otroci enega sveta, gradimo mostove prijateljstva. Ugotovili so, da prijaznost nič ne stane, vendar dela čudeže.

Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo.

Z raznimi dejavnostmi ob letošnji temi mednarodnega dneva strpnosti – »STOP sovražnemu govoru« – mlade na osnovni šoli ozaveščajo o pomenu strpnosti med otroki in mladimi. Spodbujajo jih k spoštljivim medsebojnim odnosom, razumevanju, sodelovanju, razvijanju in ohranjanju prijateljstva ter sožitja.

Mladi na OŠ Koroški jeklarji ter POŠ Kotlje že nekaj let zapored sodelujejo v projektu in ustvarjajo na temo. Za mlade je pomembno, da poznajo in razumejo pojem strpnosti. Ob tem pa seveda prepoznavajo tudi uničujoče posledice nestrpnosti.

Žal pa smo priče, kako se vsakodnevno širi sovražni govor proti ranljivim skupinam, posameznikom, dogaja se fizično, verbalno ali psihično nasilje na ulici, v javnih in zasebnih prostorih, v šolah, med mladimi, starejšimi… Mladi vam sporočajo: Tega si ne želimo več!” Torej: bodimo strpni! Bodimo prijatelji! Bodimo ljudje!

Vir: ravne.si

Dogodki

Prijateljstvo je neopisljivo razkošje. Lepo je, da se tega zavedajo že naši najmlajši.