Search
Close this search box.

Previdno, ježki na cesti!

V spomladanskem času pridejo na plano ježki, ki se po zimskem spancu shujšani spet podajo na pot iskanja hrane, velikokrat tudi po cestah.

Ježki na svoji poti zelo počasni, pri prečkanju prometnih cest pa žal tudi žrtve avtomobilov. Ježi pred nevarnostjo ne pobegnejo, ampak se zvijejo v klobčič. Zaradi tega in zaradi tudi njihove počasnosti pa so ježi med najbolj pogosto povoženimi živalmi na cestah, na leto pod kolesi avtomobilov pogine na tisoče teh drobnih živalic.

Zato velja opozoriti vse voznike, da lahko pazljivost in pozornost pri vožnji zelo zmanjšata omenjeno število. Med vožnjo pazite in zmanjšajte hitrost. Tu je sezona ježkov.

V Sloveniji je najbolj razširjen beloprsi jež, ki je velik okoli 30 centimetrov. Spomladi, po prezimovanju, tehta manj kot kilogram, ko se pa jeseni pripravlja na zimo, pa doseže tudi kakšna dva kilograma. Ko se počuti ogroženega se ne umakne, temveč se zvije v klobčič.

Njihov vid je bolj slab, vendar dobro voha in sliši. Najbolj je aktiven ob mraku in ponoči, vendar ga včasih lahko vidimo tudi podnevi, najpogosteje je to jeseni.

Preberite še: Previdno! V Sloveniji letno 7000 povozov divjadi

VIR: Pes moj prijatelj, Domači vrt