Search
Close this search box.

Previdno! V Sloveniji letno 7000 povozov divjadi

S prihodom pomladi se je v prometu močno povečala možnost nevarnih srečanj z živalmi. Najpogosteje pred avtomobil zaide najpogostejša vrsta divjadi – srnjad, zato pri Lovski zvezi Slovenije opozarjajo na previdnost.

Statistika v Sloveniji zabeleži približno 7000 povozov divjadi na leto, od tega je velika večina srnjadi. Trk s srno je za žival večinoma usoden, pri ljudeh pa so najbolj v nevarnosti motoristi.

Statistika trkov v Združenih državah je pokazala, da se je v trkih s srno smrtno poškodovalo 2 % udeležencev, medtem ko je bil trk s srno usoden za kar 85 % motoristov.

Srna je pri nas najštevilčnejša parkljasta divjad, ki na našem področju živi vsepovsod, vedno bolj pa se približuje tudi naseljem.

Še posebej nevarne za trke z živaljo so podeželske ceste in prehod preko ceste med gozdovi in polji. Večina nesreč se zgodi zgodaj zjutraj in zvečer ter ponoči, vse več nesreč pa se pojavlja tudi čez dan. Še posebej pogoste so nesreče z manjšo srnjadjo.

Za lastnika vozila imajo lahko zelo neprijetne posledice. Potem, ko žival nenadoma skoči pred vozilo jih skušajo vozniki refleksno obvoziti in se tako izogniti trčenju. To lahko povzroči nevarno nekontrolirano zanašanje in trčenje z vozilom na nasprotnem voznem pasu ali prevračanje s ceste. Če na cesti opazite žival, zavirajte le toliko močno, da ne ogrožate sebe ali drugih v prometu, opozarjajo.

Vozniki bodite čim bolj previdni in upoštevajte znake, ki opozarjajo na nevarnost divjadi na cesti, opazujte rob cestišča, vzdržujte varnostno razdaljo z drugimi vozili in uporabljajte dolge luči, saj se očesa večina živali ob osvetlitvi svetijo in jih je tako moč opaziti. Na nepreglednih mestih v bližini gozda vozite s prilagojeno hitrostjo ter poskusite predvideti kje bi lahko bila nevarna mesta in vozite še bolj previdno.

Srne pogosto potujejo v večjih skupinah ali tropih. Zato je dobro vedeti, da kjer vidite eno, jih je lahko še veliko več. Če bo v poletnem času na cesto pritekla srna, ji možno, da ji bo sledil mladič, največkrat dva.

Kako ravnati v primeru trka z divjadjo?

Ob trku je pomembno, da voznik z odsevnim jopičem poskrbi najprej za svojo varnost, nato z oznako na cestišču še za varnost drugih voznikov, o trku pa obvesti center za obveščanje na številko 112. Na centru imajo vse potrebne informacije, o trku bodo obvestili higiensko službo in upravljavca lovišča, so zapisali pri Lovski zvezi Slovenije.

“Osamljenih” mladičev v naravi se nikakor ne dotikajte!

V tem obdobju so mlade srnice vse pogosto žrtve ljudi, ki jih odkrijejo v travi in ne vedo, da je njihova mamica vedno nekje blizu in bo prav gotovo zanje poskrbela. Taki mladički se zdijo povsem nebogljeni ter prepuščeni sami sebi. A pozor, ne dotikajte se jih, saj jih bo mamica v večernem ali nočnem času odpeljala.

VIR: Pes moj prijatelj, Lovska zveza Slovenije

Dogodki