Search
Close this search box.

Kako pri psu prepoznati toplotni udar in kako ukrepati?

V času visokih temperatur, žgočega sonca in neusmiljene vročine moramo ustrezno poskrbeti tudi za našega najboljšega prijatelja, saj so lahko zanj posledice pregrevanja usodne.

Toplotni udar je stanje, ko normalni telesni mehanizmi ne zmorejo več vzdrževati telesne temperature na varni višini. Psi se lahko hitro pregrejejo, saj nimajo tako učinkovitih sistemov ohlajanja, kot jih imamo ljudje.

Kosmaticni lahko z zmernim toplotnim udarom, ko telesna temperatura naraste na 40 do 41 °C (normalna telesna temperatura pri psu je od 38 do 39 °C), ob pravilnem ohlajanju in ustrezni veterinarski oskrbi okrevajo že v eni uri, pri hujšem toplotnem udaru, ko telesna temperatura preseže 41 °C, pa lahko pride do usodnih posledic. Previdnost zato nikakor ni odveč.

Preventiva je bolje kot zdravljenje:

Pes mora imeti vedno na razpolago dovolj vode. Z dovolj tekočine bo lažje uravnaval telesno temperaturo. Če imamo psa na prostem, mu moramo zagotoviti hladen kotiček in senco.

Kakšni so znaki toplotnega udara?

Za toplotni udar je značilnih več znakov. Lahko se pojavijo nekateri znaki ali pa vsi izmed navedenih. Zelo značilno je hitro dihanje oziroma sopenje in hitrejše bitje srca. Če psu pogledamo v gobček in opazimo motne sivkaste ali rožnate dlesni ter živo rdeč jezik in gosto ter lepljivo slino, lahko posumimo na toplotni udar. Zaradi toplotnega udara lahko kosmatinec izgubi orientacijo, ne upošteva ukazov svojega skrbnika, izraz na njegovem obrazu pa kaže, da je prestrašen. Pojavita se lahko tudi driska in bruhanje, v izbljuvku je lahko primešana kri. V hujših primerih lahko pes zapade v šok, komo in umre.

Hitro ukrepanje je bistvenega pomena:

Ukrepati moramo zelo hitro. Nemudoma moramo obvestiti veterinarja in mu sporočiti, da bomo prišli v ambulanto s psom, ki ima toplotni udar. Začeti moramo ohlajati psa, tako, da ga umaknemo v senco ali v hladnejši prostor ter zagotovimo kroženje zraka okoli njega. Na predel trebuha, kjer je manj dlake, in na blazinice na nogah mu dajemo hladne obkladke.

Pomembno pa je da psa pri sumu na toplotni udar, nikoli ne polivamo s hladno vodo, saj bi bile posledice tega lahko zelo hude.

Kdaj se pojavi toplotni udar?

Do toplotnega udara najpogosteje pride pri psu, ki je zaprt v avtomobilu, kjer temperatura na soncu poleti močno naraste že v nekaj minutah in tedaj tudi odprta okna ne pomagajo. To pa ni nevarno le poleti, saj se temperatura v zaprtem avtomobilu, ki stoji na soncu, močno zviša tudi spomladi in jeseni.

Toplotni udar se lahko pojavi tudi pri napornejših telesnih dejavnostih v vročih dneh. Zato se takrat izogibamo sprehodu čez dan in ga raje opravimo zgodaj dopoldne ali zvečer. Na daljši sprehod vedno vzamemo s seboj vodo.

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki