živali

Prisotnost medveda opazili tudi v hribih ob Zgornji Dravski dolini

Potem ko so konec marca in v začetku aprila na Koroškem opazili prisotnost medveda na širšem območju Uršlje gore, so kasneje njegovo prisotnost zaznali tudi na območju Črneške gore, Podvelke, Lovrenca na Pohorju in ta teden tudi na območju Kozjaka. Stroka ocenjuje, da gre za dva mlajša medveda. Pri gibanju v naravi svetuje upoštevanje priporočil.

Preberi »

V porastu mišja mrzlica, od začetka januarja 47 primerov

Epidemiologi opažajo večje število prijavljenih primerov mišje mrzlice. Od začetka januarja jih je bilo 47. Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je zato pozvala k previdnosti ob opravilih, kjer bi lahko prišli v stik z mišjimi iztrebki, na primer pri čiščenju kleti in drvarnic.

Preberi »

Začenja se selitev dvoživk, zato previdno na cesti

V začetku pomladi, ko nastopijo višje temperature in se zemlja dovolj ogreje, se začne obdobje množične selitve dvoživk. Ker živali pri tem prečkajo tudi ceste, morajo biti vozniki v naslednjih nekaj tednih previdni, da jih ne povozijo, še posebej v večernem času. Živalim bodo na poti znova pomagali prostovoljci, a letos v manjšem številu.

Preberi »

Pomagajmo Zoo parku Rožman

Živalski vrt Rožman v Vrzdencu pri Horjulu je dom zavrženim, odpisanim, poškodovanim in maltretiranim živalim. Ker park deluje in živi od prostovoljnih prispevkov, v letošnjem letu pa so imeli zelo malo obiskovalcev, prosijo za pomoč.

Preberi »

V Sloveniji odkrili pojav ptičje gripe pri labodu

Nacionalni veterinarski inštitut je v ponedeljek obvestil Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o pozitivnem rezultatu preiskave na visoko patogeno aviarno influenco pri labodu. Poginjen labod je bil najden v občini Piran. Pri labodu je bil potrjen podtip H5N8, ki ni nevaren za ljudi.

Preberi »
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.