Search
Close this search box.

Kako pomagati zapuščenim in najdenim živalim na Ravnah na Koroškem

Občina Ravne na Koroškem skrbi tudi za zdravstveno oskrbo najdenih živali ter za sterilizacijo oziroma kastracijo najdenih živali.
Fotografija je simbolična

Če najdete zapuščeno žival, najdbo takoj sporočite na e-naslov: obcina@ravne.si ali irena.dosen@ravne.si (ali najkasneje v roku dveh dni), na priloženem obrazcu, ki ga najdete na spletni strani občine

K prijavi morate priložiti fotografijo najdene živali ob sami najdbi.

Občina je v skladu z 8. in 11. členom Zakonom o zaščiti živali dolžna poskrbeti za zdravstveno oskrbo najdenih živali ter za sterilizacijo oziroma kastracijo najdenih živali ter s tem preprečiti rojstvo nezaželenih živali.

V hladnih zimskih dneh je potrebno posvetiti posebno pozornost zaščiti živali pred vplivi mraza. Za pse ki preživijo zimo na prostem, je potrebno urediti primerno hiško, ki naj bo dobro toplotno izolirana, ima naj zastor na vhodu, ki preprečuje direkten vdor hladnega zraka, na tleh naj bo ležišče (podlaga) iz materiala, ki bo psa grel (odeja ali podobno). Hiška naj bo nekoliko dvignjena od tal, da se prepreči vdor vode in vlage. Posebno skrb v mrzlem času namenimo zdravi in dovolj kalorični prehrani psa, najbolje je uporabljati suho hrano, ker ne zmrzne (brikete), dovolj pogosto je treba menjati vodo, ker ta v posodi na prostem pozimi hitro zmrzne.

Kljub mrazu ne gre izpuščati sprehodov in poprej kosmatince ogreti z intenzivnim gibanjem (metanje žogice, palice), pazimo pa na zaledeneli površini, kjer se lahko pripetijo tudi poškodbe okončin zaradi zdrsa. Pri sprehodih hišnih psičkov pazimo na soljene površine, ki lahko povzročijo razjede blazinic na tačkah, zato takoj po prihodu domov, psičkom z mlačno vodo temeljito očistimo noge.

Mačke, ki preživljajo zimo na prostem, prav tako potrebujejo toplo zavetje pred mrazom. Tako jim lahko uredimo ležišče s toplo podlogo v delu hiše, kjer se rade zadržujejo (drvarnice, lope, ute…). Prav tako jim ponudimo  primerno hrano in zadostno količino vode.

Tudi ostale vrste domačih živali (konji, krave, prašiči in druge živali) težko prenašajo nizke zimske temperature, zato jih je potrebno namestiti v topel, svetel, očiščen in suh hlev.

Delimo si planet, zato poskrbimo, da bo za vse lep.

ʺŽivali nas lahko navdihnejo, da smo manj zaposleni, bolj prisotni, manj zaskrbljeni, bolj veseli in strastni do življenja. Nikoli nas ne bodo sodile za stvari, ki smo jih ali jih nismo naredili.ʺ       

Vir: Ravne.si

Dogodki

Občina Ravne na Koroškem skrbi tudi za zdravstveno oskrbo najdenih živali ter za sterilizacijo oziroma kastracijo najdenih živali.