Search
Close this search box.

Kacin: Vlada podaljšala epidemijo in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

Vlada je na današnji redni seji odločala tudi o podaljšanju razglasitve epidemije covida-19, ki jo je sprva razglasila 19. oktobra in jo nato podaljšala še za 30 dni. Danes pa jo je podaljšala še za 30 dni.

Veljavnost odloka o razglasitvi epidemije bi se iztekla jutri, zdaj pa je vlada odlok podaljšala, tako Slovenija vstopa v tretji mesec epidemije covida-19. Spomladi je bila sicer epidemija razglašena 80 dni.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 pa je skupno število potrjenih primerov v Sloveniji danes preseglo 100.000, in znaša 100.389, aktivnih primerov okužbe pa je 20.785.

Vlada je na današnji seji podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za šest mesecev, do konca junija 2021, je za TV Slovenija potrdil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Podaljšanje je bilo predvideno že v šestem protikoronskem zakonu, ki ga je DZ sprejel 25. novembra, a je med zakonodajnim postopkom iz besedila pomotoma izpadlo.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa je eden od ukrepov, ki ga je država sprejela za blažitev posledic epidemije covida-19 v gospodarstvu. Vlada ga je vključila v tretji protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel 29. maja.

Možnost subvencioniranja skrajšanega delovnega časa lahko koristijo delodajalci, ki zaposlenim ne morejo zagotavljati polnega obsega dela. Na voljo je od junija, in sicer tako pravne kot fizične osebe, ustanovljene pred prvo razglasitvijo epidemije, ki imajo z zaposlenimi sklenjene pogodbe o zaposlitvi za polni delovni čas ter po svoji oceni najmanj desetini zaposlenim mesečno ne morejo zagotavljati vsaj 90 odstotkov dela.

Po podatkih ministrstva za delo je bilo doslej v ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa vključenih 4469 delodajalcev za skupno 22.531 zaposlenih oseb pri njih. Do konca novembra jim je bilo izplačanih skupaj 17,3 milijona evrov.

Na ministrstvu ocenjujejo, da bo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa tudi v prihodnje zmanjšalo tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi covida-19 soočajo z nizkim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. Brez tega in drugih ukrepov za blažitev posledic epidemije bi se kriza zagotovo odrazila v večjem številu brezposelnih oseb, so poudarili.

Predvidene finančne posledice podaljšanja ukrepa delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa, za obdobje od 1. januarja do 30. junija, so po navedbah ministrstva za delo v sporočilu po današnji seji vlade ocenjene v višini 69 milijonov evrov, ob predpostavki, da bo v tem obdobju v ukrep povprečno mesečno vključenih 38.300 delavcev in da povprečni strošek znaša 300 evrov na delavca.

Prav tako naj bi vlada na nocojšnji seji obravnavala predloge omejitvenih ukrepov za praznični čas ter odločala o podaljšanju nekaterih ukrepov, ki jih morajo tehtati in podaljševati vsak teden.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se sicer zavzema za zaprtje države. V torek je napovedal, da bodo do danes pripravili predloge ukrepov za praznični čas. Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine z izjemo živilskih. Ob zaostrovanju ukrepov pa je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju, “seveda ob vseh previdnostnih ukrepih”.

Pred zasedanjem vlade pa je minister Matej Tonin tvitnil: “Nedavna delna sprostitev strogih ukrepov je bila nujna iz psiholoških in povsem človeških razlogov. Stiske ljudi so velike in to moramo razumeti. Nihče ne načrtuje totalnega “lock-downa” gospodarstva med prazniki, pa tudi Nova Slovenija ga ne bi nikoli podprla. Vsi skupaj potrebujemo več optimizma in spodbud, da lažje prebrodimo zahtevno obdobje. Z odgovornim ravnanjem dokažimo, da zmoremo sami ustaviti širjenje virusa!”

Od danes sicer velja spremenjen režim nošenja zaščitnih mask na prostem. Po novem jih ne bo več treba nositi zunaj, če bo lahko posameznik ohranjal dvometrsko medsebojno razdaljo.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Vlada je na današnji redni seji odločala tudi o podaljšanju razglasitve epidemije covida-19, ki jo je sprva razglasila 19. oktobra in jo nato podaljšala še za 30 dni. Danes pa jo je podaljšala še za 30 dni.