Search
Close this search box.

Janša: V omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice

Od 15. do 23. decembra bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice, je danes odločila vlada. V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča.

V Sloveniji se do vključno 23. 12. 2020 v omejenem obsegu:

  • vzpostavlja nazaj javni potniški promet
  • odpirajo frizerski saloni;
  • odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

V statističnih regijah: Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno kraška in Gorenjska se v omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni …, je tvitnil Janša.

“V teh regijah se za uporabnike aplikacije #ostanizdrav do vključno 23. 12. 2020 (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) odpravlja omejitev gibanja na občino,” je dodal predsednik vlade.

Janez Janša sicer v tvitu ni navedel salonov za pedikuro, jih je pa Matej Tonin. Enako je tvitnil tudi Zdravko Počivalšek.

Vlada RS dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi Covid-19 ter 7 dnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri, je še dodal Janša.

“Vlada RS bo na seji v četrtek obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času Božiča in novoletnih praznikov. Vlada poziva vse delodajalske in sindikalne centrale, da aktivno komunicirajo s članstvom in javnostmi v smislu upoštevanja ukrepov. Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov. Vlada se zahvaljuje zdravstvenim delavcem in vsem, ki v tem zahtevnem času upoštevate omejitvene ukrepe ter varujete zdravje in življenja,” je še sporočil preko Twitterja Janez Janša.

Javni potniški promet se bo izvajal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pa je tvitnil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. To med drugim pomeni največ polovično zapolnitev kapacitet vozila. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami pa bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

Preberite tudi: Jelko Kacin: Vlada bo omilila nekatere ukrepe

V gospodarstvu so s sproščanjem ukrepom zadovoljni, a pričakujejo nadaljnje odpiranje. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je za Delo izrazil prepričanje, da bo odprtje vplivalo pozitivno, ker ne bo več vzroka za delo na črno. “Obrtniki in podjetniki bodo upoštevali stroge varnostne ukrepe, saj si tudi zaradi visokih kazni nihče ne bo upal kršiti predpisov,” je dejal. Pričakoval je sicer odprtje trgovin po vsej državi.

Tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc je pozdravila sprostitev določenih dejavnosti, ki po eni strani ne pomenijo bistveno večjega epidemiološkega tveganja in rešujejo konkretne težave potrošnikov”. Ocenila je, da bi sicer lahko sprostili tudi nekatere druge sorodne dejavnosti.

Več o podrobnostih odlokov si lahko preberete na tej povezavi: Delno se sprosti omejitev gibanja med občinami, odpirajo se nekatere storitvene dejavnosti, ponekod dovoljena prodaja oblačil in obutve, pomerjanje pa ne

Vir: Twitter, STA

Dogodki

Od 15. do 23. decembra bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice, je danes odločila vlada. V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča.