Search
Close this search box.

Tako veselo in praznično je danes na Ravnah (FOTO in VIDEO)

Praznik Občine Ravne na Koroškem je 12. april, dan, ko so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto. Praznik mesta Ravne na Koroškem pa na Ravnah praznujejo oktobra, in sicer v spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ki je bil ustanovljen 12. oktobra 1942, z namenom, da se uprejo okupatorju. V počastitev praznika potekajo na Ravnah vsako leto številne prireditve na različnih lokacijah po mestu in tako je tudi danes.

FOTO: Jani Prednik. Pohod na Navrški vrh in spominska slovesnost.

V dopoldanskem času je na Navrškem vrhu, pod okriljem OO ZB Ravne na Koroškem in ZB NOB Mežiške doline, potekala spominska svečanost ob ustanovitvi OF za Ravne in okolico, s položitvijo venca in kratkim kulturnim programom, ki ga je povezovala predsednica FS Prežihov Voranc Ravne na Koroškem, gospa Angela Bezjak. Nastopili pa so člani Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem in članice Ženskega pevskega zbora Solzice iz Kotelj.

VIDEO: Spominska svečanost ob ustanovitvi OF za Ravne in okolico na Navrškem vrhu. Avtor posnetka: Tone Brinar

[aiovg_video id=103398]

FOTO: Tone Brinar

Osrednji govornik je bil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimilijan Večko. Dogodka pa sta se med drugim udeležila tudi župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen, in poslanec Državnega zbora, Jani Prednik. Za vse prisotne pa so pripravili tudi okusno pogostitev na kmetiji Navršnik.

FOTOGALERIJA: Spominska svečanost ob ustanovitvi OF za Ravne in okolico na Navrškem vrhu.

V parku je v dopoldanskih urah poleg predstavitve javnih zavodov in pomembnejših institucij na Ravnah, potekal tudi že 53. kros občinskih reprezentanc, v organizaciji Koroškega atletskega kluba in Občine Ravne, o čemer boste lahko več na naši strani prebrali v posebnem prispevku. Na stojnicah pa so se predstavila tudi različna društva in posamezniki.

FOTO: Katja Golob

Popoldne pa se je praznovanje nadaljevalo na ploščadi pred DTK-jem, kjer je ob 13.uri potekala svečana prireditev, na kateri je prisotne nagovoril predsednik Četrtne skupnosti Javornik – Šance, gospod Rajko Kočet, vse pa je pozdravil in čestital ob prazniku tudi župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen.

FOTO: Katja Golob

Dogajanje so med drugim popestrili otroci iz vrtca Ravne, enota Solzice, Pihalni orkester železarjev Ravne na Koroškem, gimnazijci, vokalistki Tinkara Lednik in Nuša Perenda s spremljavo ter Tina Kalajžič. Zapeli so člani Pevskega zbora Mlada srca, društva Sožitje Mežiške doline.

FOTO: Katja Golob

Poskrbljeno je bilo tudi za brezplačno malico in zabavo z ansamblom Srčni muzikanti. Danes ob 20. uri pa sledi še koncert ob 45-letnici glasbenega delovanja Milana Kamnika, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

FOTOGALERIJA: Praznovanje na ploščadi pred DTK-jem. Foto: Katja Golob