Search
Close this search box.

Greste na Hrvaško? To so pogoji za tja in nazaj

Če se boste v naslednjih dneh odpravili na dopust na Hrvaško, boste morali poleg pogojev, ki jih zahteva Slovenija za vstop nazaj v državo, upoštevati tudi pogoje, ki jih zahteva Hrvaška ob vstopu na njihovo ozemlje. Za vstop na Hrvaško trenutno velja, da morajo imeti potniki negativen hitri antigenski ali PCR test. Brez težav lahko vstopajo tisti, ki so že bili cepljeni ali pa so covid-19 že preboleli in imajo za to ustrezno potrdilo, otroci mlajši od sedem let pa sodijo med izjeme. V Slovenijo pa se je brez odrejene karantene za zdaj mogoče vrniti zgolj z negativnim PCR testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur, to pa ni potrebno cepljenim ali prebolelim oziroma tistim, ki spadajo pod izjeme.

​Hrvaška je sprejela odlok glede prečkanja državne meje, ki je pričel veljati 1. aprila, brez dodatnih sprememb pa so ga 15. aprila podaljšali do konca aprila. Tako še naprej omogočajo vstop v državo vsem, ki so preboleli covid-19 ali se cepili proti njemu, za to pa ne potrebujejo svežega PCR testa. Na Hrvaško je mogoče vstopiti tudi z negativnim hitrim testom. Otroci mlajši od 7 let pa po novem sodijo med izjeme.

Hrvaška od potnikov iz Slovenije zahteva:

  • Pred vstopom na Hrvaško je obvezno izpolniti spletni obrazec Enter Croatia hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.
  • Opraviti morate negativni hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa (priznajo se testi narejeni v EU). V primeru, da bo oseba na Hrvaškem ostala več kot 10 dni, mora do desetega dne od izdaje prvega testa ponovno narediti hitri test. V primeru daljšega bivanja je potrebno test na Hrvaškem narediti samo enkrat.
  • Po navedbah Hrvaške policije SMS ni dovolj, ker iz njega niso razvidni vsi potrebni podatki. Potrebno je imeti pisno potrdilo ali pa vsaj mail, ki ga je izdala zdravstvena ustanova / laboratorij in mora vključevati podatke o testirani osebi, vrsti testa, proizvajalcu testa, datum in čas testiranja ter ustanovi oz. zdravniku, ki je naredil test. Potnikom svetujejo, da za potrdilo zaprosijo izvajalca testa ali pa si ga natisnejo iz zdravstvenega sistema zVEM, vendar je potrebno digitalno potrdilo.
  • Velja tudi negativni PCR test – ne sme miniti več kot 48 ur od odvzema brisa
  • Mejo boste lahko prečkali tudi s predložitvijo potrdila o cepljenju – veljajo vsa cepiva, in sicer 14 dni po drugem cepljenju oz. v primeru, da gre za cepivo, ki se cepi samo enkrat, velja potrdilo 14 dni po prvem cepljenju. V primeru prejetja samo prvega odmerka cepiva AstraZeneca, ko Slovenija omogoča prehod meje po 21ih dneh, je mogoč vstop na Hrvaško samo z dodatnim negativnim hitrim ali PCR testom.
  • Potrdilo o prebolelem covidu-19 – lahko je potrdilo o pozitivnem PCR ali hitrem testu ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 – vse oblike teh potrdil morajo biti starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni. (potrdilo o protitelesih ni več dovolj za prestop meje).
  • Potniki iz EU lahko vstopijo tudi brez testa ali dodatnega potrdila, vendar se jim v tem primeru odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko skrajšajo z negativnim hitrim ali PCR testom.
  • Otroci mlajši od 7 let sodijo med izjeme, vendar le v primeru, ko imajo starši ali skrbniki ustrezna potrdila za vstop brez karantene.

Izjeme za vstop brez testa ali karantene so potniki v tranzitu (največ 12 ur), čezmejni delavci, šolarji, nujni družinski stiki, nujni zdravstveni posegi, nujni poslovni razlogi (obvezno povabilo za sestanek na Hrvaškem), delavci v kritični infrastrukturi npr. zdravstvo, policisti, vojska, civilna zaščita, pomorci in prevozniki.

Hrvaško ministrstvo za turizem je sicer pred dnevi zagnalo akcijo z naslovom hrvaški otoki – območja brez covida-19. V okviru akcije bodo na spletni strani www.safestayincroatia.hr turistom na voljo podatki o epidemioloških razmerah na otokih, kjer je širjenje okužb veliko manjše kot na kopnem, o čemer smo poročali TUKAJ.

Svetujemo, da pred potovanjem na Hrvaško obvezno preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah, ki jih najdete TUKAJ. Za povratek nazaj v Slovenijo, pa morate preveriti tudi pogoje za vstop v državo, ki jih je v odloku zapisala vlada, ki je ta teden namreč spet spremenila pravila vstopa v državo. Nov odlok bo začel veljati v nedeljo, nekatera določila pa se bodo začela uporabljati od ponedeljka, 26. aprila.

Pogoji za vstop v Slovenijo

V nedeljo ob polnoči začne veljati odlok o prehajanju meja, kjer je sprememba ta, da se dodatno upoštevajo oz. priznavajo cepiva, ki so na trgu in so ustrezno verificirana. Gre za rusko, indijsko in dve kitajski cepivi. Vsa cepiva so navedena v odloku, je 21. aprila odločila vlada. Spremenjenih je tudi nekaj drugih določil glede testov in izjem.

Odlok začne veljati 25. aprila 2021, spremembe in dopolnitve 10. (splošne izjeme za vstop v državo) in 11. člena (posebne izjeme za vstop v državo) ter nov seznam rdečih držav pa se začnejo uporabljati 26. aprila 2021. Spremembe veljajo do 2. maja 2021.

Spremembe splošnih izjem za vstop v državo (uporablja se od 26. aprila 2021)

Osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, na katerem je tudi Hrvaška, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset (10) dni, razen če ob vstopu v Slovenijo predloži:

1. dokazila o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;

2. dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali

3. dokazila o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:

  • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
  • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • prvega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute ofIndia/AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’sGamaleyaNational Centre ofEpidemiologyandMicrobiology preteklo najmanj 14 dni,
  • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca SinovacBiotech najmanj 14 dni ali
  • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

Dokazila iz 2. točke se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Osebam, ki se vračajo z napotitve, se ni treba testirati po prihodu v Slovenijo, če predložijo tridnevni negativni PCR test (uporablja se od 26. aprila 2021).

Pripadniku policije ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbencem državnih organov in akreditiranim novinarjem na službeni poti v tujini ob prihodu v Slovenijo ni treba opraviti testiranja, če predložijo negativni rezultat PCR na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Za lastnike, najemnike in uporabnike nepremičnin (apartma, pavšal, plovilo) v državah EU velja izjema prehajanja meje s hitrim ali PCR testom in se čez mejo vrača v 48 urah, od 26. aprila bo veljalo v 72 urah. Hitri test je v primeru te izjeme veljaven 72 ur od odvzema brisa. Izjema velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj. V primeru pavšala izjema velja tudi za osebe (uporabnike) napisane na pavšalni pogodbi. Iz ministrstva so tudi javili, da se nov odlok upošteva tudi za tiste, ki bodo šli čez mejo že ta vikend (22. – 24.4.) – ključen je namreč datum povratka v Slovenijo in policija se ravna po določbah odloka, ki veljajo na ta dan.

Za čim bolj enostavno potovanje v Slovenijo je Policija pripravila aplikacijo Vstop v Slovenijo. Namenjena je potnikom, ki potujejo v našo državo ali vstopajo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije. Najdete jo TUKAJ. Več informacij za popotnike pa je na voljo tudi na tej strani TUKAJ.

Izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in PCR testa

  • oseba v tranzitu čez Slovenijo max. 12 ur oz. za tovorni promet max. 8 ur,
  • otrok, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo,
  • oseba, ki mejo prehaja iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje, nastanek materialne škode, ali iz poslovnih razlogov in se vrača čez mejo v 12 urah po prehodu meje,
  • oseba, napotena na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali z njega,
  • oseba z diplomatskim potnim listom ali tujega varnostnega organa npr. policija, pravosodje ali pripadniku Slovenske vojske, ki se vrača z misije ali pripadniku služb zaščite in reševanja za humanitarne prevoze in reševanje in se vračajo v 24 urah,
  • oseba, ki je bila iz tujine pripeljana z reševalnim vozilom,
  • pripadniku policije ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbencem državnih organov in akreditiranim novinarjem na službeni poti v tujini (taka oseba mora opraviti testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 s PCR testom ob prihodu v Slovenijo, pogoje za osamitev pa ji do prejema izvida testiranja zagotovi delodajalec),
  • osebi, ki dnevno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo ali izobraževanje, in oseba, ki prevaža dnevne šolarje in se čez mejo vrne tako po opravljenem prevozu,
  • dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v 10 urah po prehodu meje – velja tudi za njihove ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Izjeme za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in s predložitvijo 3-dnevnega negativnega PCR ali hitrega testa

Vstop v Slovenijo se dovoli državljanu EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice EU ali schengenskega območja, ki predloži hitri ali PCR test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, in se čez mejo vrača v 48 urah (od 26.4. bo čas podaljšan na 72 ur) po prehodu meje, kjer je opravljal:

  • varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore,
  • oskrbo ali nego družinskih članov,
  • vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi – velja tudi za pavšaliste v kampih ali lastnike plovil – izjema za vzdrževalna dela velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Vstop v Slovenijo se s 7 dnevnim negativnim testom se dovoli naslednjim izjemam

  • čezmejnemu delovnemu migrantu, ki ima delovno razmerje ali je napoten na delo v eno od držav EU ali schengna (ustrezna dokazila) in se vrača v 5 dneh po prehodu meje,
  • sebi, ki je naročena na zdravstveno storitev v Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi. Če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj,
  • sebi, ki mejo prehajajo iz družinskih razlogov zaradi izvajanja starševske skrbi in stikov z otrokom ali zaradi vzdrževanja stikov z zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, in se čez mejo vračajo v 72 urah po prehodu meje – velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Kam na testiranje?

V Sloveniji lahko testiranje opravite na različnih lokacijah – Seznam vseh lokacij v Sloveniji, kjer lahko opravite testiranje najdete TUKAJ.

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je sicer danes na novinarski konferenci pred prihajajočimi počitnicami opozoril, da še vedno velja usmeritev odsvetovanja nenujnih potovanj. Kdor se bo odpravil na pot v tujino, pa naj se temeljito informira tako o pogojih prehajanja meje kot razmerah na cilju, je dodal. Predvsem pa se je po njegovem mnenju pomembno pozanimati o vseh pogojih prehajanja meja in razmerah na cilju, kaj se lahko tam pričakuje, vključno z morebitnim opravljanjem testa pred vrnitvijo v domovino. “To pomeni realen kontakt z njihovo zdravstveno kapaciteto in ta je pod velikimi bremeni,” je še povedal o Hrvaški.

Preberite tudi: Šter: Epidemiološke razmere na Hrvaškem se slabšajo, to pa pomeni tudi zaostrovanje ukrepov. Država je v zelo težki situaciji, kar se tiče covida

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je danes v Dubrovniku sicer ponovila, da na hrvaških mejnih prehodih, letališčih, marinah in v turističnih mestih pripravljajo vrsto točk za testiranje turistov, ki potrebujejo PCR ali hitri antigenski test za vstop na Hrvaško ali vrnitev v domovino. Povedala je, da bo hrvaška vlada zagotovila zadostno število antigenskih testov za turiste po simbolični ceni. Medtem so v nekaterih hrvaških hotelih uveljavili brezplačno testiranje za svoje goste, nekatere hotelske hiše pa ponujajo cenovno nekoliko ugodnejše teste kot v hrvaških zdravstvenih ustanovah, o čemer smo pisali TUKAJ.

Ambulante, ki omogočajo teste PCR in hitro testiranje na Hrvaškem, najdete TUKAJ. Glavna lokacija za testiranje je v Pulju, kjer testirajo vsak dan, drugod po določenem urniku.

Kot je navedeno na spletni strani Avtokampi.si so se v nekaterih turističnih podjetjih in kampih dogovorili za posebne pogoje in cene testiranja, sicer pa so redne cene zelo različne – hitri testi običajno stanejo do 130 do 250 HRK, PCR testi pa od 375 do 800 HRK. Na testiranje se je potrebno predhodno prijaviti. Na mejnem prehodu je potrebno pokazati potrdilo o negativnem testu (pisno ali po mailu), ker v nekaterih primerih samo SMS obvestilo ni dovolj, ni pa potrebno imeti prevoda iz hrvaščine v angleščino. Vse lokacije, ki so jih objavili na omenjeni spletni strani najdete TUKAJ.

Vir: STA, Vlada RS, Avtokampi.si, Policija, Uradni list, Slovenske novice

Če se boste v naslednjih dneh odpravili na dopust na Hrvaško, boste morali poleg pogojev, ki jih zahteva Slovenija za vstop nazaj v državo, upoštevati tudi pogoje, ki jih zahteva Hrvaška ob vstopu na njihovo ozemlje. Za vstop na Hrvaško trenutno velja, da morajo imeti potniki negativen hitri antigenski ali PCR test. Brez težav lahko vstopajo tisti, ki so že bili cepljeni ali pa so covid-19 že preboleli in imajo za to ustrezno potrdilo, otroci mlajši od sedem let pa sodijo med izjeme. V Slovenijo pa se je brez odrejene karantene za zdaj mogoče vrniti zgolj z negativnim PCR testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur, to pa ni potrebno cepljenim ali prebolelim oziroma tistim, ki spadajo pod izjeme.