Hrvaška vlada zagotovila zadostno število antigenskih testov za turiste po simbolični ceni. Na območju Reke znova odpirajo gostinske lokalne in trgovine

V primorsko-goranski županiji bodo lahko v ponedeljek znova odprli terase gostinskih lokalov in vse trgovine, ki so jim z 12. aprilom prepovedali obratovanje zaradi takratnega poslabšanja epidemiološke slike v županiji s sedežem na Reki. Na državni ravni se je ta teden nekoliko znižalo število na novo okuženih v primerjavi s prejšnjim tednom.
rijeka-3960063_1920

Štab civilne zaščite primorsko-goranske županije je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bodo v ponedeljek vsi gostinci lahko znova odprli terase svojih lokalov. Vrata bodo znova odprle trgovine in nakupovalni centri, ki so bili preteklih 12 dni zaprti. Terase gostinskih lokalov in trgovine bodo lahko odprte med 6. in 19. uro.

Tudi muzeji bodo lahko od ponedeljka znova sprejemali obiskovalce. Do 3. maja pa so podaljšali pouk na daljavo za višje razrede osnovnih šol ter dijake v srednjih šolah, z izjemo maturantov. V primorsko-goranski županiji so v minulih 24 urah našteli 239 novih okužb z novim koronavirusom. V sosednji, istrski županiji pa so v minulih 24 urah potrdili deset novih primerov.

Primorsko-goranska županija ima najvišjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev v državi, 1320, najnižjo pa imajo v istrski županiji, in sicer 115, je potrdil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Povedal je, da 14-dnevna incidenca na državni ravni znaša 745,5, medtem ko znaša smrtnost na milijon prebivalcev 1660.

Capak je tudi izpostavil, da so od začetka tedna našteli 0,3 odstotka manj novih okužb kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna. Pričakuje, da se bo po stagnaciji števila na novo okuženih dnevno število novih okužb v naslednjih nekaj dneh začelo tudi zmanjševati.

V minulih 24 urah so na Hrvaškem ob 8783 testih potrdili 2529 novih okužb. Umrlo je še 46 ljudi. Aktivnih okužb je 16.168. Na bolnišničnem zdravljenju je 2227 covidnih bolnikov, med njimi jih 221 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. Doslej so v državi našteli 318.837 okužb, umrlo je 6784 ljudi, so še objavili na novinarski konferenci.

Do četrtka zvečer so porabili 746.878 odmerkov cepiv AstraZenece, Pfizerja in Moderne. Cepili so 593.702 ljudi, med njimi z dvema odmerkoma 152.906.

V Dubrovniku so danes začeli cepiti turistične delavce, kar je tudi simbolični začetek tretje faze cepljenja, v katero bodo zajeli splošno prebivalstvo. Po podatkih hrvaškega ministrstva za turizem in šport se namerava cepiti več kot 70 odstotkov turističnih delavcev.

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je danes v Dubrovniku ponovila, da na hrvaških mejnih prehodih, letališčih, marinah in v turističnih mestih pripravljajo vrsto točk za testiranje turistov, ki potrebujejo PCR ali hitri antigenski test za vstop na Hrvaško ali vrnitev v domovino. Povedala je, da bo hrvaška vlada zagotovila zadostno število antigenskih testov za turiste po simbolični ceni.

Medtem so v nekaterih hrvaških hotelih uveljavili brezplačno testiranje za svoje goste, nekatere hotelske hiše pa ponujajo cenovno nekoliko ugodnejše teste kot v hrvaških zdravstvenih ustanovah.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.