Search
Close this search box.

Kljub dvakratnemu dvigu plač mežiški TAB ne najde novih delavcev

Mežiško podjetje TAB je v prvih sedmih mesecih letos ustvarilo 148 milijonov evrov prihodkov od prodaje in skoraj 11 milijonov evrov čistega dobička. Kot je na današnji novinarski konferenci v Mežici povedal direktor Bogomir Auprih, je epidemija precej vplivala predvsem na njihov lansko poslovanje.

Kritična je bila predvsem lanska pomlad, ko sta njihova realizacija in prodaja padli na polovico običajne, nato pa so se razmere postopoma izboljševale in leto 2020 je bilo na koncu glede na razmere še vedno dokaj uspešno. Leto so zaključili z 233 milijoni evrov prodaje, kar je pomenilo okoli 15-odstotni padec glede na leto prej.

“Ustrezno temu so bili slabši tudi ostali kazalci, eni bolj, drugi manj. Dobiček je z 22 kar krepko padel na 16 milijonov. Pri štartnih baterijah v kosih je bila prodaja le okoli štiriodstotna, pri industrijskih baterijah pa je bil padec najvišji, okoli 17 odstotkov. Kljub vsemu lahko v primerjavi z nekaterimi drugimi panogami leto ocenimo še vedno dokaj uspešno,” je dejal Auprih.

Njihovi glavni trgi na področju štartnih baterij še vedno ostajajo zahodnoevropske in ostale države Evropske unije, predvsem Italija in Španija, pa tudi Rusija in arabske države, ki skupaj pomenijo polovico prodaje, na trgu industrijskih celic pa so največji kupci v Nemčiji, Italiji, Španiji in na Nizozemskem.

Mežiška družba je lani za investicije namenila 14,5 milijona evrov, na ravni skupine pa so za naložbe porabili dobrih 28 milijonov evrov. Investirali so predvsem v novo opremo in nepremičnine, ki jih bodo potrebovali za povečanje obsega proizvodnje, avtomatizacije, nove izboljšane tehnologije in varovanje okolja.

Podjetje letos po besedah Aupriha načrtuje še za dodatnih 5,7 milijona evrov investicij, na ravni skupine pa 10,7 milijona evrov, večinoma za infrastrukturo in novo opremo.

Na ravni skupine, ki vključuje podjetji TAB in TAB MAK, so v prvih petih mesecih realizirali za 142 milijonov evrov prodaje ter ustvarili 14,6 milijona evrov čistega dobička. Tako letos kot v naslednjih letih želijo zadržati obseg poslovanja na vseh ključnih trgih Evropske unije, državah nekdanje Jugoslavije in drugih evropskih državah, povečanje obsega prodaje pa načrtujejo na trgih Severne in Južne Amerike ter Azije.

Razmere so letos dobre, če ne celo zelo dobre. Glavna ovira, da ne delamo več, je predvsem dejstvo, da ne najdemo dodatnih delavcev. Septembra bi v eni tovarno lahko proizvedli 220.000 baterij, njena zmogljivost je 300.000 baterij, žal pa ni na voljo kadra,” je še pojasnil prvi mož mežiške družbe, kjer imajo težave kljub dvakratnemu dvigu plač, ki bruto znašajo že okoli 2200 evrov. Podobne težave so imeli tudi v makedonskem podjetju, medtem ko bi v Mežici takoj potrebovali vsaj 60 novih ljudi.

Kot vsako leto si v prihodnje želijo pet- do desetodstotne rasti in predvsem čimprejšnji zaključek postopkov za odprtje tovarne litij-ionskih baterij v Prevaljah. Gre za naložbo v sklopu podjetja Tab-Haidi, ki so ga ustanovili v sodelovanju z azijskim partnerjem. Končana naj bi bila spomladi 2022, naložba je vredna okoli 100 milijonov evrov, za zdaj pa načrtujejo 300 zaposlenih.

Dogodki

Mežiško podjetje TAB je v prvih sedmih mesecih letos ustvarilo 148 milijonov evrov prihodkov od prodaje in skoraj 11 milijonov evrov čistega dobička. Kot je na današnji novinarski konferenci v Mežici povedal direktor Bogomir Auprih, je epidemija precej vplivala predvsem na njihov lansko poslovanje.