Glede na pojavnost okužb na prvem mestu Gorenjska, Koroška tretja. V SB Slovenj Gradec osem novih okužb

V sredo so po vladnih podatkih ob 6767 testih potrdili 1925 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 28,45 odstotka testov. Umrlo pa je 41 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Dobra novica glede umrlih sicer prihaja iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer včeraj niso zabeležili novih smrti, sporočajo pa, da so kapacitete na Covid oddelku zapolnjene.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci pojasnil, da je med v sredo umrlimi covidnimi bolniki 31 oseb v bolnišnicah, deset pa v domovih starejših občanov.

Navedel je tudi, da je bil delež pozitivnih testov v sredo skoraj za eno odstotno točko nižji kot dan pred tem. Številke sicer spominjajo na tiste ob vrhu drugega vala epidemije, vendar pa so po Kacinovih besedah sredine in današnje številke v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja. Njihovi modeli tako še vedno kažejo, da se stvari umirjajo. Reprodukcijsko število je 0,91, kar pomeni, da en okuženi okuži manj kot enega, je pojasnil Kacin.

Po regijah število novih okužb še vedno narašča v podravski regiji, rast zaznavajo tudi v goriški in zasavski regiji, medtem ko v vseh ostalih postopno upada, zlasti hitro pa na Gorenjskem.

Pojavnost okužbe v zadnjih 14 dneh v gorenjski regiji je sicer še vedno najvišja, in sicer 1527 na 100.000 prebivalcev, druga po pojavnosti pa je pomurska regija s 1448 okužbami na 100.000 prebivalcev. Sledijo koroška (1121), osrednjeslovenska (1044), podravska (987), savinjska (982), jugovzhodna Slovenija (812), zasavska (748), goriška (707), primorsko-notranjska (587), posavska (538) in obalno-kraška regija (412).

Kacin je ob tem ponovno pozval k zmanjšanju druženja na minimum oz. na družinski krog tudi ob morebitnih praznovanjih martinovega prihajajoči konec tedna. Do poročanja nekaterih medijev o skorajšnji zaostritvi ukrepov za še 14 dni pa se ni opredeljeval, saj bo o morebitnih nadaljnjih ukrepih danes vlada še razpravljala.

Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pa so sporočili, da so včeraj testirali 57 oseb s sumom na okužbo z novim koronavirusom in med njimi zabeležili 8 pozitivnih primerov.

“Kapacitete Covid oddelka so zapolnjene. Na različnih oddelkih bolnišnice zdravimo skupno 58 bolnikov, od tega jih 6 potrebuje intenzivno zdravljenje. Včeraj smo domov odpustili 4 osebe, umrl ni nihče. Zaradi aktivnega Covid-19 je z dela odsotnih 57 zaposlenih. Prosimo vas, da spoštujete preventivne ukrepe in s tem zaščitite sebe in druge,” so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Vir: STA, SB Slovenj Gradec, Twitter