Search
Close this search box.

FOTO: 42. ApiSlovenija: Na čebelarskem sejmu v Celju tudi Korošci

Na čebelarskem sejmu so sodelovali tudi predstavniki ČD Žerjav, ČD Črna in Občine Črna na Koroškem.

Minuli konec tedna je na celjskem sejmišču potekal največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi in srečanje čebelarjev ApiSlovenija 2019, na katerem so obiskovalci lahko našli najboljšo ponudbo čebeljih izdelkov in čebelarske opreme ter se udeležili različnih izobraževanj in posvetov. Na njem je sodelovalo tudi več predstavnikov s Koroške, med drugim tudi Čebelarsko društvo Črna, Čebelarsko društvo Žerjav in Občina Črna na Koroškem.

Občina Črna na Koroškem se od lani ponaša tudi z nazivom Čebelam najbolj prijazna občina. S čim so si v Črni prislužili ta laskavi naziv pa si lahko preberete TUKAJ.

Na otvoritvi čebelarskega sejma je zbrane nagovorila tudi ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je v svojem uvodnem govoru spomnila, da je čebelarstvo izredno pomemben sektor za Slovenijo, saj smo Slovenci čebelarski narod, ki se lahko pohvalimo s skoraj petimi čebelarji na tisoč prebivalcev. 

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica je v nagovoru povedala: »V zadnjem obdobju je opazen tudi trend povečevanja deleža čebelarjev, ki v čebelarstvu iščejo gospodarski interes, torej čebelarstvo omogoča nova (zelena!) delovna mesta, nove priložnosti, ki se nudijo čebelarskim družinam oziroma kmetijam, na primer razvoj čebelarskega turizma, razvoj izdelkov z dodano vrednostjo, ne nazadnje pa gre tudi za povezanost znotraj ene kmetijske panoge – torej čebelarstva, ki je lahko zgled za tiste panoge, kjer je povezovanje težava. In če je dejstvo, da smo kot najpomembnejše pojme prihodnjega razvoja slovenskega kmetijstva opredelili znanje, tehnološki napredek, modernizacijo in povezovanje, lahko zadovoljni ugotovimo, da je panoga čebelarstva že naredila prepoznavne korake na vseh naštetih področjih.«

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Spomnila je tudi, da si Slovenija v okviru pobude za svetovni dan čebel prizadeva, da 20. maj ne bo samo svetovni dan čebel, temveč tudi dan ozaveščanja o pogojih za delo čebelarjev in reševanju problematike preživetja čebel. »Opraševalci so zaradi sprememb v okolju vedno bolj ogroženi, zato moramo ukrepati in tako ustaviti njihovo izginjanje. Maja 2018 je zato ministrstvo sprejelo Program ukrepov za zmanjšanje ogroženosti medonosne čebele in divjih opraševalcev, katerega glavna cilja sta vzpostaviti in ohraniti številčno primerne populacije medonosnih čebel ter ohraniti številčnost in pestrost populacij divjih opraševalcev,« je še obrazložila Pivčeva.

Ministrica je med drugim še spomnila, da bo letos nacionalna obeležitev Svetovnega dne čebel potekala na dan slovenskega čebelarskega praznika pri Gradu na Ravnah na Koroškem. »Slovenski čebelarji bodo na svoj praznik, ki že tradicionalno poteka vsako leto na soboto, ki je koledarsko najbližje 20. maju, dodatno obeležili tudi Svetovni dan čebel.« Ministrstvo bo na dogodku, ki bo potekal 18. maja, sodelovalo v vlogi častnega pokrovitelja.

Sejem pa je bil namenjen tudi projektu »V Sloveniji pijemo kavo in čaj z medom«, s katerim Čebelarska zveza Slovenije spodbuja pivce kave in čaja, naj si ju namesto s sladkorjem sladkajo z medom.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dogodki