‘Babjemu poletju’ bo sledila … kakšna zima?

Minule dni smo resda lahko uživali v t. i. babjem poletju, na spletnem portalu Accuweather pa so medtem že pripravili napoved, kakšna zima nas čaka.

Precej vremenskih nevšečnosti napovedujejo predvsem za severnemi del Evrope, medtem ko naše kraje čaka mirnejše vreme s predvidoma bolj milo in suho zimo.

“Države Balkanskega polotoka in Italije bodo kot kaže imele bolj mirno zimo, z daljšimi obdobji suhega vremena. Tudi v krajih srednje Evrope sicer pričakujemo nekaj neviht, a te ne bodo tako hude kot lani,” je razložil meteorolog Jason Nicholls.

Slovenijo tako sodeč po zadnjih napovedih čaka umirjeno zimsko vreme z dolgimi, suhimi in toplimi obdobji, katerim bo sledil kakšen teden neviht, nato pa spet dva ali tri tedne dolgo obdobje suhega vremena. Takšen vremenski vzorec naj bi obenem zmanjšal možnost burje in posledično možnost snega v gorah.

Nasprotno, Britansko otočje in Skandinavijo v začetku zime čakajo nevihte, osrednji del Evrope in Iberski polotok pa bolj deževno obdobje. Vzhodnemu delu Evrope zaradi sibirskih vetrov, napovedujejo mraz, ki naj bi segal vse do Poljske, Slovaške in Romunije.

Dogodki