Search
Close this search box.

Po osvojenih dveh 2. mestih je Črna letos postala Čebelam najbolj prijazna občina

O tem, da je Občin Črna na Koroškem čebelam najbolj prijzana občina, smo že pisali.

https://www.koroskenovice.si/novice/cebelam-najbolj-prijazna-obcina-je-crna-na-koroskem/

Danes pa si lahko v prispevku preberete s čim so si v Črni zaslužili ta naziv in kaj o še enem uspehu Črne pravi županja mag. Romana Lesjak in kaj sta povedala predsednika obeh čebelarskih društev.

Naj spomnimo, da je petek 7. decembra na Čebelarski zvezi Slovenije potekal Dan čebelarskega turizma. V sklopu prireditve so podelili tudi priznanja tistim občinam, katerih čebelarska društva so jih predlagala za čebelam najbolj prijazne. Na natečaj so čebelarska društva prijavila 12 slovenskih občin, med njimi tudi Občino Mežica, Občino Ravne na Koroškem in Občino Črna na Koroškem, ki ji je strokovna komisija dodelila tudi največ točk. Drugo mesto je zasedla Mestna občina Ljubljana, tretje pa mesto pa je pripadlo Občini Ivančna Gorica.

Semenarna Ljubljana pa je za vsakega čebelarja iz zmagovalnih treh občin prispevala po 3 vrečice medovitega semena.

Županja Črne, mag. Romana Lesjak, je po prevzemu priznanja povedala: “Vsako priznanje mi veliko pomeni, saj dokazuje, da nekaj delaš dobro. Hvaležna sem obema predsednikoma Maksu Projetu in Zoranu Mičiču, ki je tudi predsednik Koroške čebelarske zveze, da sta nas obe društvi predlagali za ta naziv, ki nas še dodatno motivira pri nadaljnji skrbi za čebelam prijazno okolje v naši občini.”

“V letošnjem letu smo temu dali velik poudarek tudi pri evropskem tekmovanju Entente Florale, saj smo nasadili ogromno medovitih rastlin, razdelili sadike med krajane, uredili naravni park Bistra, nasad sončnic v Žerjavu … Poskrbeli smo za ureditev čebelarskega doma v Žerjavu, podpiramo medeni zajtrk v vrtcu in šoli ter skupaj s čebelarji skrbimo za prenos znanja o čebelah in čebelarjenju na otroke. Sem tudi botra najvišje ležečega čebelnjaka na Uršlji gori,” doda Lesjakova in zaključi, “Naj medi!”

Predsednik ČD Žerjav Zoran Mičič, ki je hkrati tudi predsednik Koroške čebelarske zveze, je ob tej priložnosti povedal: “Pred dnevi je bila občina Črna na Koroškem proglašena za najbolj prijazno občino do čebel v Sloveniji. Torej tretjo krat zaporedoma je naša občina bila izbrana v ožji krog, med tri čebelam prijazne občine. Dvakrat je bila druga in tokrat se je uvrstila na sam vrh.”

“Zelo sem vesel in mi zelo veliko pomeni, ne samo materialna in finančna donacija čebelarskemu društvu, še več mi pomeni prijaznost, pozitiven odnos do čebelarskega društva, čebelarjev in čebelarstva. Ponosen sem, da smo čebelarji v takšni meri sodelovali tako med seboj kot z ostalimi krajani in da lahko tudi v prihodnje računamo na sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem županji mag. Romani Lesjak in predsedniku KS Žerjav g. Alojzu Zmrzlikarju. Iskreno čestitam obema za osvojeno 1. mesto, čebelam prijazna občina, pove Mičič.”

Maksim Proje, predsednik ČD Črna na Koroškem, je po razglasitvi razultatov povedal: “Vsa prizadevanja čebelarjev in vseh krajanov Črne in Žerjava, ki so sadili rožice in skrbeli za čebele, so obrodila sadove. Trud je popolačan. Štiri leta smo kandidirali na razpisu, danes nam je uspelo. Čestitke vsem čebelarjem, krajanom, skratka vsem, ki so zaslužni, da se danes ponašamo z nazivom Čebelam najbolj prijazna občina.”

Pa poglejmo, s čim si je Črna prislužila naziv Čebelam najbolj prijazna občina 2018.

»Občina Črna na Koroškem uspešno sodeluje s ČD Žerjav in Črna na Koroškem in je že tretje leto med Čebelam najbolj prijaznimi občinami. Po osvojenih dveh 2. mestih v letih 2016 in 2017, si je v letošnjem prislužila prvega. Občina Črna na Koroškem je, v sodelovanju s čebelarskima društvoma, v letošnjem letu poskrbela za finančno in materialno pomoč za obnovo in ureditev obeh čebelarskih domov, izvajajo aktivnosti sajenja medovitih cvetlic in dreves na javnih površinah k temu spodbujajo tudi podjetnike, obrtnike in lastnike različnih lokalov.

V letu 2018 so se vključili v evropsko tekmovanje Entente Florale Europe za najlepši kraj v kategoriji do 5.000 prebivalcev ter gostili mednarodno komisijo, ki je ocenjevala tudi okoljevarstvo, naravno okolje, trajne in sezonske nasade. Ob tem je občina občanom razdelila tudi brezplačne sadike, po mnenju komisije pa si je občina prislužila tudi odlično srebrno priznanje.

V letošnjem letu je občina nove cvetlične površine uredila z zasaditvijo z medovitimi rastlinami, ki jih zasajajo tudi v naravni park Bistra, kjer so postavili tudi gnezdišča za ostale opraševalce.

V tednu otroka je županija povabila na sprejem vse starše z novorojenčki, rojenimi od oktobra 2017, do letošnjega oktobra 2018 in jim simbolično podarila sadno drevo, ki ga lahko zasadijo doma ali na sadovnjaku za vrtcem, če doma te možnosti nimajo. Učencem ob vstopu v šolo županija podari kozarec medu domačih čebelarjev z namenom spodbude najmlajših in njihovih staršev k zdravemu medenemu zajtrku.

Občina Črna na Koroškem za protokolarno in poslovno darilo uporablja med domačih čebelarjev. V sklopu praznovanja prvega svetovnega dne čebel so koroški čebelarji vključno s ČD Črna in Žerjav na 1699 m visoki Uršlji gori postavili najvišji ležeči slovenski čebelnjak. Botra čebelnjaka je postala županja mag. Romana Lesjak. Občina je odstopila parcelo za postavitev čebelnjaka in poskrbela za finančna sredstva za vzdrževanje čebeljih družin. Vključeni so v projekt MED-O-VITA v sklopu LAS projekta Mežiške doline katerega namen je poživitev čebelarske dejavnosti na različnih področjih in državno ter mednarodno povezovanje čebelarskih društev.”

Čestitke vsem in naj medi!

Dogodki