čebelar

Čebelarjem na voljo podpore za pašne rede in vzrejo čebeljih matic

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes v uradnem listu objavilo dva razpisa za podporo čebelarjem. Na prvem razpisu je čebelarskim društvom za izvajanje pašnih redov v programskem letu 2022 na voljo do 20.000 evrov, na drugem pa je vzrejevalcev čebeljih matic v programskem letu 2022 na voljo do 90.000 evrov nepovratnih sredstev.

Preberi »

Zaradi slabe sezone finančna pomoč za čebelarje

Letošnja sezona v čebelarstvu je bila izjemno slaba, so na današnjem srečanju s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom izpostavili predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in strokovnega odbora za čebelarstvo pri KGZS. Na podlagi predloženih podatkov je ministrstvo ocenilo, da je pomoč nujna, zato bo pripravilo podlage za dodelitev finančne pomoči.

Preberi »

Svetovni dan čebel: Vrednost opraševanja za slovensko kmetijstvo ocenjena na 120 milijonov evrov letno

V četrtek, 20. maja, bomo četrtič obeležili svetovni dan čebel, ki je namenjen osveščanju o pomenu vseh opraševalcev za kmetijstvo in ohranjanje biotske pestrosti. Vrednost opraševanja žuželk za slovensko kmetijstvo je ocenjena na 120 milijonov evrov letno. Ob svetovnem dnevu bo več dogodkov, med drugim bodo predstavili nagrado zlata čebela.

Preberi »

FOTO: Odprli čebelarski paviljon Medena zgodba, ki na svojevrsten način prikazuje delo čebel, čebelarja in sadove njunega skupnega dela

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je danes v Lukovici uradno odprla čebelarski izobraževalno informativni paviljon Medena zgodba, ki bo obiskovalca na poseben način popeljal skozi življenje čebel. Paviljon, ki je delo Čebelarske zveze Slovenije, je prevozni čebelnjak, namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva in medenih izdelkov. Z njim nameravajo gostovati tako po Sloveniji kot tudi v tujini.

Preberi »

Obvestilo čebelarjem glede dveh predvidenih javnih razpisov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča čebelarje, da bosta predvidoma v petek, 21. avgusta, v Uradnem listu RS objavljena dva dodatna javna razpisa za čebelarje za oddajo vlog pri ukrepih: Tehnična pomoč čebelarjem in Racionalizacija sezonske selitve panjev, v skupni vrednosti do 163.000 evrov.

Preberi »