Podprimo slovenske čebelarje: »Pijmo kavo in čaj z medom«

Čebelarska zveza Slovenije bo danes, 16. marca 2019, v sklopu šestih sejmov na celjskem sejmišču prvič predstavila projekt »Pijmo kavo in čaj z medom« Na Festivalu kave Slovenija boste tako lahko preizkusili, ali vam je kombinacija medu in kave všeč.

Ste že razmišljali, da bi tudi kavi in čaju namesto sladkorja dodali med? Zakaj ne bi vsakodnevne navade pitja kave in čaja spremenili in sladkor zamenjali z odličnim medom slovenskih čebelarjev?

»Pijmo kavo in čaj z medom« je projekt Čebelarske zveze Slovenije, Javno svetovalne službe v čebelarstvu, s katerim spodbujajo pivce kave in čaja, naj si ju namesto s sladkorjem sladkajo z medom. Mnogi menijo, da je najbolj zdrava verzija pitja kave črna, brez dodatkov. A marsikomu nesladkana ne diši najbolj. Najbolj razširjeno je sladkanje z dodajanjem belega sladkorja, a posežemo lahko tudi po bolj zdravih alternativah. Ena izmed njih je lahko med.

Boštjan Noč, predsednik ČZS: »Naj se ve, da je Slovenija dežela čebelarstva in da Slovenci na raznorazne načine uporabljamo med!«

Ob tem je predsednik ČZS Boštjan Noč zapisal: »Pobuda, razglasitev in lanskoletno prvo praznovanje Svetovnega dne čebel so uspehi, ki so odmevali doma in širom sveta. Slovenija je utrdila sloves dežele čebelarjev oz., tako kot pogosto pravimo, dežele odličnih čebelarjev. Prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije za zaščito čebel in čebelarstva so naletela na široko podporo. Lahko trdimo, da ni človeka, ki bi nasprotoval tako plemenitim pobudam. Spoštovanje čebel je zelo močno in v ljudeh prebudi skrb. Ne znamo si predstavljati življenja brez čebel in tudi v resnici je tako. Kdo bo poskrbel za opraševanje, kdo nas bo razvajal s čebeljimi izdelki in pridelki, kdo bo poskrbel za tiste lepe trenutke, ki jih imamo, ko opazujemo čebele, ko letajo iz cveta na cvet, če ne ravno čebele.«»Čebelarska zveza Slovenije kot pobudnik Svetovnega dne čebel bo še naprej skrbela in spodbujala varovanje okolja in čebel, ki so glavne opraševalke in so pomembne za pridelavo hrane in odpravo lakote,« dodaja Boštjan Noč in pojasnjuje: V okviru svojih aktivnosti Čebelarska zveza Slovenije poudarja tudi uporabo in pomen čebeljih pridelkov in izdelkov, ki jih cenimo zaradi svojih blagodejnih učinkov na človekovo počutje in zdravje. Eden od načinov uporabe je lahko tudi ta, da sladkor v prehrani nadomestimo z medom.«

»Uživanje medu namesto sladkorja priporoča tudi zdravnik primarij Peter Kapš. V belem sladkorju je namreč samo disaharid saharoza, v medu pa je poleg sladkorjev še več kot tisoč drugih snovi, skoraj vse kar potrebuje človeško telo, zato ima med posebne lastnosti, ne le sladkost. Z medom ne bomo kave samo osladili, temveč bo kava dobila tudi posebno aromo. Če ne želimo spremeniti arome kave, potem ji dodamo akacijev ali cvetlični med, če pa želimo bolj svojstveno aromo pa lahko kavi dodamo tudi kostanjev ali gozdni med,« je v dopisu za javnost obrazložil predsednik ČZS.

Čebelarska zveza Slovenije vabi vse ljubitelje medu in podpornike projekta “Pijmo kavo in čaj z medom”, da pošljete fotografijo z opisom, na katerih pijete čaj ali kavo z medom, na e-mail naslov: natasa.strukelj@czs.si.

Vir: ČZS

Dogodki