Search
Close this search box.

Letos v Sloveniji poteka že 23. Nacionalni dan prostovoljstva, kateremu so nekatere koroške občine namenile posebne dogodke

Slovenska filantropija med 23. in 29. majem 2022 že tradicionalno organizira 23. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je PRAZNOVANJE prostovoljstva in prostovoljskih organizacij ter ZAHVALA prostovoljcem za njihovo udejstvovanje in OZAVEŠČANJE najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. V ta namen bodo po Sloveniji potekali različni dogodki.

Vabijo vas na osrednji dogodek Nacionalnega tedna prostovoljstva, ki bo potekal 26. maja med 13. in 17. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani. Zbrale se bodo raznolike prostovoljske organizacije in predstavile svoje delo. Na prireditvi se boste lahko preizkusili v različnih igrah, kvizih, animacijah v timski igri gradnje energetskega stolpa, spomina, prstometa, se udeležili Prostolova in si pridobili zanimivo nagrado.

Predstavilo se bo približno 60 prostovoljskih organizacij s področij mladinskega dela, medgeneracijskega sodelovanja, podpore in pomoči starejšim, bolnim in njihovim svojcem ter osebam, ki so se znašle v stiski pomoči otrokom, ekologije, zdravja, športa in rekreacije, trajnostnega razvoja in mednarodnega sodelovanja.

Na Slovesni dan prostovoljstva, v torek, 24. maja, so v Domu Kulture v Kamniku ob 10. uri razglasili prejemnike nazivov:

·         Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev,

·         Najboljša prostovoljska zgodba,

·         Junaki našega časa (šole in dijaški domovi z najbolje organiziranim prostovoljstvom),

·         Prostovoljstvu prijazna občina 2022 (občine, ki aktivno spodbujajo prostovoljstvo),

·         Naj prostovoljec in Naj prostovoljka zaposlen/-a v javni upravi.

FOTOGALERIJA:

Naziv Prostovoljstvu prijazna občina so ponovno potrdili 34 slovenskim občinam, kamor spadajo tudi nekatere koroške občine.

Mestna občina Slovenj Gradec, in sicer za spodbujanje prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja, podporo prostovoljskim organizacijam, zagotavljanje prostorskih pogojev, za dodatno točkovanje prostovoljskega dela v javnih razpisih, za aktivno udeležbo v nacionalnih prostovoljskih akcijah, brezplačne prevoze starejših in promocijo prostovoljstva med mladimi.

Občina Črna na Koroškem, za vključevanje prostovoljskih organizacij v strateško načrtovanje razvoja občine in spodbujanje prostovoljstva na raznolikih področjih, kot so šport, kultura, turizem, zdravje in humanitarna dejavnost, in med različnimi starostnimi skupinami, za zgled in aktivno vpetost županje in zaposlenih v občinski upravi v številne nacionalne in lokalne prostovoljske aktivnosti ter prireditve, za projekt »Zdrava Črna« in skrb za starejše, zahvalo in inovativno nagrajevanje zaslužnih prostovoljcev.

Občina Mislinja, za promocijo prostovoljstva, sodelovanje v vseh večjih nacionalnih akcijah, za podporo prostovoljskim organizacijam z brezplačnim najemom prostorov, brezplačne prevoze za starejše in gibalno ovirane in projekt razdeljevanja hrane.

Občina Radlje ob Dravi, za prepoznavanje vrednosti prostovoljstva, prostovoljk in prostovoljcev za razvoj občine in življenja v njej, za podpiranje prostovoljskih organizacij, za izvajanje programa večgeneracijskega centra DOGAJA SE!, za aktivno udeležbo v nacionalnih prostovoljskih akcijah, omogočanje brezplačnega prevoza starejših, projekt Donirana hrana in ustvarjanje prostovoljskih priložnosti za mlade. 

Občina Ravne na Koroškem, za finančno in infrastrukturno podporo prostovoljskim organizacijam, zagotavljanje finančnih sredstev za delo mentorjev prostovoljcev, upoštevanje možnosti sofinanciranja projektov z ovrednotenim prostovoljskim delom, prevoze starejših in invalidnih oseb, potujočo razdeljevalnico hrane, izvedbo občinskega Dneva za spremembe, zahvalo prostovoljcem ter spodbujanje mladih za medgeneracijsko sodelovanje v projektu Mladi za starejše. 

FOTOGALERIJA:

Tudi v Slovenj Gradcu in Črni na Koroškem bodo potekala druženja na temo prostovoljstva. V Slovenj Gradcu je danes od 10. do 14. ure potekala delavnica namenjena socialnim podjetjem, ki še niso, a želijo postati prostovoljske organizacije v prostorih Zavoda Slokva. V Kulturnem domu v Črni na Koroškem pa bodo v petek, 27. 5. ob 11. uri predstavili priložnostno poštno znamko KRALJ MATJAŽ iz serije znamk Europa- zgodbe in miti.

Vir: Slovenska Filantropija

Dogodki

Slovenska filantropija med 23. in 29. majem 2022 že tradicionalno organizira 23. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je PRAZNOVANJE prostovoljstva in prostovoljskih organizacij ter ZAHVALA prostovoljcem za njihovo udejstvovanje in OZAVEŠČANJE najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. V ta namen bodo po Sloveniji potekali različni dogodki.