V tem primeru bi se šolarji testirali vsak dan. Redno testiranje naj bi ob visoko tveganem stiku veljalo tudi za vrtčevske otroke

Epidemija covida-19 po napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan (IJS) še vedno raste zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron. Predvidoma v torek bi lahko potrdili več kot 10.000 okužb, če bodo kapacitete PCR-testiranja to omogočale. Medtem naj bi bila v ponedeljek znane spremembe pravil pri odrejanju karanten.

Vrh okužb s koronavirusom v petem valu epidemije covida-19 bo dosežen predvidoma do konca meseca

Kot napoveduje Leskovar, bomo v Sloveniji vrh števila potrjenih okužb dosegli predvidoma do konca januarja, vrh hospitaliziranih covidnih bolnikov pa predvidoma v prvi polovici februarja. Če so njegove prve ocene možnega razvoja epidemije predvidevale, da bi se lahko takrat približali zasedenosti covidnih bolnišnic ob vrhuncu četrtega vala epidemije, pa se to po zadnji napovedi ne bo zgodilo.

Ob tem bi lahko zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron v prihodnjem tednu, predvidoma v torek, presegli 10.000 potrjenih okužb s koronavirusom na dan, a bo vse odvisno od kapacitet PCR-testiranja.

Ob bližanju robu zmogljivosti PCR-testiranja prihajajo opozorila pred pomanjkanjem reagentov za izvajanje testiranja

Virologinja Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) je v četrtek za Odmeve Televizije Slovenije opozorila, da v laboratorijih od proizvajalcev že dobivajo obvestila, da se bo znova pojavila svetovna kriza in težave z dobavljanjem reagentov, potrebnih za analizo brisov za PCR-testiranje.

IMI je po njenih besedah minulo sredo dosegel rekord testiranja vzorcev s PCR-metodo. Mejo dnevne zmogljivosti, ki so jo sami predhodno sicer postavili na največ 5000 vzorcev dnevno, so že presegli za dobrih 30-odstotkov. IMI sicer analizira približno polovico odvzetih brisov za PCR-testiranje v Sloveniji.

Drugo polovico analizira Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), od koder so v četrtek za STA sporočili, da pomanjkanja testov trenutno še ne beležijo. Hkrati pa so tudi sami poudarili, da je položaj zaradi silnega porasta okužb s koronavirusno različico omikron zelo nepredvidljiv.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek ob obisku cepilne točke v Laškem namignil, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do sprememb glede dostopa do PCR-testiranja. Kot je dejal, naj bi bilo več znanega v prihodnjih dneh.

Obetajo se spremembe pravil odrejene karantene ob stiku z okuženo osebo

Predsednik vlade Janez Janša je v petek po sestanku koalicije na Brdu pri Kranju v izjavi pojasnil, da bo ministrstvo za zdravje predlog spremembe veljavnosti karanten ob tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, pripravilo do danes oz. ponedeljka. V ponedeljek pa bo po njegovih besedah predlog tudi sprejet in uveljavljen sredi prihajajočega tedna.

Po besedah podpredsednika vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je skrajšanje karantene eden od ukrepov, s katerim bodo lahko pomagali gospodarstvu: “V okviru tega, kar je predlagala stroka.” Čeprav krajšanje karanten po četrtkovih informacijah STA ni bilo predvideno, bi do te spremembe po petkovih usklajevanjih očitno vendarle lahko prišlo.

Portal 24ur.com sicer navaja neuradne informacije, da epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) skrajšanja trajanja karanten na pet dni ne predlagajo.

Kot je v četrtek nakazal Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale tudi na odrejanje karanten v šolstvu. Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi sprememba na področju karanten.

Razmere v šolah so zaradi okužb s koronavirusom namreč zelo resne, je v sredo za STA opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut.

Po neuradnih informacijah 24ur.com epidemiologi NIJZ sicer predlagajo, da ob pojavu okužbe pri učencu, dijaku ali vrtčevskemu otroku ne bi bilo treba takoj v karanteno celotni skupini, ampak šele takrat, ko bi bilo v skupini oz. razredu potrjena okužba pri 30 odstotkih učencev. Če bi se v razredu pojavila ena okužba ali nekaj njih, pa bi učenci nadaljevali z izobraževanjem v šoli, a bi se morali vsak dan testirati. Redno testiranje naj bi ob visoko tveganem stiku veljalo tudi za vrtčevske otroke, ki prav tako ne bi šli vsi v karanteno. Pri njih bi testiranje po predlogu potekalo doma.

Med predlogi naj bi bila tudi izjema za napotitev v karanteno zaposlenih v kritični infrastrukturi.

Ppiše Domen Anderle

Dogodki