Search
Close this search box.

Dobrodelne organizacije pozivajo prizadete v poplavah, da se obrnejo po pomoč

Po nevihtah in neurjih, ki so v juliju in avgustu prizadele večji del države, humanitarne organizacije pozivajo vse, ki so ob tem utrpeli škodo, da le-to čim prej prijavijo.

Po neurjih, ki so že v mesecu juliju prizadela Koroško in velik del Slovenije, ter po katastrofalnih poplavah in plazovih z začetka avgusta, kjer je velik del države in tudi Koroška utrpela ogromno škodo, naj bi bilo na prizadetih območjih med 10.000 in 15.000 prizadetih gospodinjstev. Humanitarne organizacije pa so pri tem odigrale bistveno vlogo pri zagotavljanju nujnih osnovnih življenjskih potrebščin za ljudi, ki so bili na najhuje prizadetih območjih praktično ob vse. Humanitarne organizacije so zagotavljale življenjske potrebščine, opremo in sredstva za pomoč, prav tako pa se ves čas zbirajo tudi finančna sredstva za vse prizadete v ujmah.

Vlada je zaradi posledic neurja z začetka meseca avgusta namenila Rdečemu križu in Karitasu po pet milijonov evrov za pomoč prebivalcem na prizadetih območjih. Že pred uničujočimi poplavami pa je vlada zagotovila 1,1 milijona evrov za pomoč prizadetim po neurjih med 12. julijem in 2. avgustom, ko je po državi pustošil orkanski veter.

Sicer pa je vlada že združila prve interventne ukrepe za pomoč po zadnji ujmi v noveli zakona o preprečevanju posledic naravnih nesreč, ta pa je ob soglasni podpori DZ že stopil v veljavo. V tem tednu pa naj bi na vladi oblikovali tudi predlog posebnega interventnega zakona, v katerem naj bi se med ukrepi znašli tudi pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, izredna solidarnostna pomoč, moratorij na posojila oziroma subvencionirane obresti posojil pri nakupu strojev in opreme, izdaja državnih obveznic, solidarnostne delovne sobote in še kaj.

Ne glede na ostale ukrepe vlade, ki še sledijo, pa so sredstva, ki jih je vlada namenila za pomoč oškodovanim v zadnji ujmi, že na voljo, skupaj pa jih bosta med oškodovance razdelili zgoraj omenjeni humanitarni organizaciji. Da pa bi lahko zagotovili pravično razdeljevanje pomoči, so predstavniki obeh humanitarnih organizacij, občin in Uprave za zaščito in reševanje skupaj sklenili, da bodo za to oblikovali enotna merila in na ta način preprečili podvajanje pri delitvi pomoči.

Ob tem pa gre poudariti, da tako Rdeči križ kot Karitas pozivata vse, ki so v kakršnikoli obliki utrpeli škodo med nevihtami, da le-to čim prej prijavijo in vložijo prošnjo za prejem sredstev za pomoč iz javnih sredstev po neurjih.

Vir: STA

Dogodki

Po nevihtah in neurjih, ki so v juliju in avgustu prizadele večji del države, humanitarne organizacije pozivajo vse, ki so ob tem utrpeli škodo, da le-to čim prej prijavijo.