Search
Close this search box.

Ljubezen na delovnem mestu – prednosti in slabosti

Kupid je včasih nepredvidljiv in njegova puščica zadene, ko najmanj pričakujemo. Tako se včasih zgodi, da iskrica preskoči in ljubezen se vname tudi na delovnem mestu. Na delovnem mestu se je zaljubilo ali romantično zapletlo kar tri četrtine vprašanih.

Če pomislite, da na delovnem mestu preživite včasih celo več časa kot s svojo družino, niti ni presenetljivo, da se ljudje zbližajo tudi čustveno. Ljudi, ki so svoje partnerje ali ljubimce spoznali na delovnem mestu ali preko dela, ni nezanemarljiv. Našo anketo je izpolnilo 814 ljudi, od tega se jih je na delovnem mestu zaljubilo ali romantično zapletlo 75,7 % (616), svojo izkušnjo pa obžaluje le 18,7 % (152).
Ljubezen na delovnem mestu pa je lahko dvorezni meč – katere so torej prednosti in katere slabosti romantičnih razmerij v službi?

Prednosti romantičnega razmerja na delovnem mestu

Kadar so ljudje zaljubljeni, so srečni, posledično pa dobro opravljajo svoje delo

Zaljubljenost sprošča hormone sreče v telesu. In če imate pred očmi nenehno »ljubezen svojega življenja«, se ta sreča še poveča. Ljudje, ki so v romantičnih razmerjih, so produktivnejši kot pred odnosom s sodelavcem ali sodelavko. Morda je zagon sicer posledica sreče in zadovoljstva v partnerskem odnosu, toda običajno so ti ljudje pri delu bolj zavzeti in naklonjeni prizadevanjem za izboljšanje produktivnosti.

Ljubezen je odličen motivator za vsak dan v tednu

Že misel na to, da boste svojega ljubimca srečali na delovnem mestu, je gotovo dovolj, da se v službo odpravite navdušeni. Človek je motiviran, saj bo dan začel s čudovitim vzdušjem v pisarni – s srečanjem svoje simpatije. Naenkrat se ljubezenski interes odraža tudi v zmanjšanju izostankov z dela, še več – kar naenkrat začnejo zaposleni na delovnem mestu ostajati dlje in nadure niso več težava.

Pozitivnost na vsakem koraku

V delovnih okoljih, ki so naklonjena romantičnim razmerjem, običajno vlada pozitivno vzdušje. Odobravanje zaljubljencev od nadrejenih sporoča zaupanje v presojo svojih zaposlenih, kar dodatno pozitivno okrepi delovne odnose. V takšnem delovnem kolektivu vlada pozitivnost, kar tehtno prispeva k povečanju kreativnosti, inovativnosti, produktivnosti, predvsem pa zadovoljstvu in veselju do dela.

Povečanje fokusa

Mnogi so sicer prepričani, da ljubezen na delovnem mestu preusmerja pozornost in misli ali zmanjšuje produktivnosti, a prisotnost ljubimca po mnogo raziskavah celo zmanjša raven motenj. Ker se nenehno vidita, sta sodelavca v romantičnem razmerju bolj osredotočena na svoje delo, saj jima ni treba razmišljati o sicer odsotnem partnerju, ki bi ga morda drugače med delom lahko pogrešala. Z drugimi besedami – bližina ljubljene osebe pomirja, zato se, namesto da bi o njej sanjaril ali razmišljal, kaj dela, zaposleni lahko mirno zatopi v svoje delo.

Medsebojno razumevanje in podpora partnerjev v poklicu

Pomanjkanje časa za partnerja je največja skrb, ki jo navajajo ljudje pri pogovoru o ljubezni. Toda kadar gre za partnerja, ki delata v istem podjetju, je med njima stkana še dodatna vez, saj drug drugega v celoti razumeta, koliko časa, energije in predanosti terjajo ekipa, šefi ter organizacija, v kateri sta zaposlena. Ljubezen v pisarni je odličen način, da se partnerja izogneta očitkom, kot je »Več časa preživiš v službi kot pa z mano«, saj se zavedata, kakšne so službene zadolžitve in odgovornosti, pa tudi kakšni in kolikšni so pritiski, stres in obremenitve na njunem delovnem mestu.
Seveda pa ima vsak kovanec dve strani in ljubezen na delovnem mestu ima tudi nekaj pasti. Da bi se jim kar najbolj spretno izognili, bomo v nadaljevanju našteli nekaj slabosti.

Slabosti romantičnega razmerja v službi

Ko se poklicno in zasebno premešata

Ena izmed največjih slabosti ljubezenskega razmerja na delovnem mestu je, da vaša zasebnost izgine. O njej se pogovarjajo vsi v pisarni in govorice o vašem romantičnem razmerju se naenkrat širijo kot ogenj, prav vsak pa ima o njem tudi svoje mnenje. Delovno okolje lahko postane precej stresno in napeto, saj vas naenkrat vsi gledajo ter govorijo o vas. In ne bodite presenečeni, če boste zaradi nove ljubezni izgubili naklonjenost kakšnega drugega sodelavca (velja za oba spola, op. a.) ali pa se bo prej trden odnos z nekaterimi člani ekipe začel krhati ali spreminjati.

Kaj pa, če se ljubezen konča?

Če ste prej hiteli na delo, ker ste si želeli čim prej videti svojo simpatijo, pa je ob razhodu partnerjev vsakodnevno srečevanje v pisarni lahko precej mučno. To je zagotovo neprijetno, saj je prebolevanje precej oteženo, če se ne morete izogniti osebi, ki bi jo radi pozabili. Če ste vi tisti, ki je končal/-a vezo, boste zagotovo deležni tudi kakšnega obtožujočega pogleda, ki vam bo vzbujal krivdo, saj bo vzdušje v pisarni nelagodno za vse. Ker ni več meje med poklicnim in zasebnim, so vsi seznanjeni z dogajanjem v vašem razmerju.

Eden od vaju je napredoval, drugi pa ne

Če sta oba na enakem delovnem mestu in eden od partnerjev napreduje, drugi pa ne, lahko to med njima povzroči precej napetosti. Še toliko bolj, če nov naziv prinese nove odgovornosti, obremenitve in zadolžitve, hkrati pa prinese tudi selitev na drug oddelek. To lahko pri partnerju, ki ostane na istem delovnem mestu, povzroči precej grenak občutek, kar ima lahko nadalje negativen učinek na razmerje.

Ko beg pred partnerjem na delo ni več možen

Veliko ljudi se zaradi prepirov doma zakoplje v delo. Zdaj pa si predstavljajte, da tega zasilnega izhoda nimate več, vi pa ste se doma ravnokar s svojim partnerjem skregali. Vajin osebni spor se bo nadaljeval v pisarni, kar pa bo seveda vplivalo na vaše delo. Če delata skupaj, se lahko zgodi, da se vam po napornem tednu v službi preživljanje prostega časa ob koncu tedna s partnerjem morda tudi ne bo več zdelo enako vznemirljivo in zabavno.

Z nami je svojo zgodbo o ljubezni na delovnem mestu delila Alenka Kesar, voditeljica, piarovka in pripovedovalka zgodb.

Svojega drugega moža Kamenka sem spoznala na službenem sestanku. Takrat sem še delala kot televizijska novinarka in voditeljica, v njegovo agencijo pa sem prišla, ker sem vodila dogodek, za katerega so bili zadolženi. Med nama se je takoj zaiskrilo. Tako zelo, da sem kmalu začela delati v njegovi marketinški agenciji. Biti v istem podjetju s svojim možem, ki je tudi tvoj šef, je kar zalogaj. Zelo hitro sva sklenila dogovor, da se bova o službenih stvareh pogovarjala na dva načina: To si poveva kot mož in žena in Zdaj se pogovarjava kot zaposlena in šef. Tako sva razmejila čustveno komponento in je bilo vse veliko lažje.

Skupaj sva zelo ustvarjalna, prija nama, da skupaj razmišljava, delava, se pogovarjava. Samo drugačen stil dela imava, jaz rada vse opravim dovolj zgodaj, da ne čutim pritiska časa, moj mož pa vse dela zadnji trenutek, ker je takrat najbolj osredotočen. Takrat je bolje, da se kar umaknem, ker me spravlja v paniko. Nama skupno delo in ljubezen zelo odgovarjata, tudi zato, da skupaj preživljava večino časa. Ker sva se spoznala, ko nisva bila več rosno mlada, nama je ta čas naravnost podarjen.

Vsak kovanec ima dve strani in enako je z ljubeznijo na delovnem mestu. Lahko navdihuje in motivira. Lahko pa povzroči, da se partnerja naveličata drug drugega, njun odnos pa postane dolgočasen, ker skupaj preživljata preveč časa. Če slučajno čutite naklonjenost do nekoga v službi, razmislite o prednostih in slabostih, preden se zapletete v kaj resnejšega, pomagate pa si lahko z navedenimi opisi prednosti in slabosti tovrstnega čustvenega razmerja.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Dogodki

Kupid je včasih nepredvidljiv in njegova puščica zadene, ko najmanj pričakujemo. Tako se včasih zgodi, da iskrica preskoči in ljubezen se vname tudi na delovnem mestu. Na delovnem mestu se je zaljubilo ali romantično zapletlo kar tri četrtine vprašanih.