Policija intenzivno preverja informacije glede neznancev, ki naj bi nagovarjala mladoletno dekle in jo vabila v vozilo

V teh dneh je po družbenem omrežju Facebook zaokrožil zapis zaskrbljene mamice, ki se je razpisala o neznancih, ki so po njenih navedbah, na območju Maribora v avto vabili mladoletno hčerko. Na dogodek so se odzvali tudi na PU Maribor.

O neljubem dogodku, ki se je pripetil na območju Maribora smo poročali TUKAJ, danes pa so se na dogajanje odzvali tudi na PU Maribor, kamor smo se obrnili za dodatna pojasnila.

Iz PU Maribor so nam sporočili, da so v sredo bili obveščeni o tem, “da naj bi na območju PP Maribor II (območje Limbuša) neznanca nagovarjala mimoidočo mladoletno osebo in jo povabila v vozilo”.

“Policisti intenzivno preverjajo okoliščine dogodka. Zaradi zaščite interesov mladoletnih oseb dodatnih informacij o tem ne
moremo posredovati,”
so dodali. Obenem pa pojasnjujejo, da se policija odzove na vsako obvestilo o dejanju/dogodku oziroma sumu kaznivega dejanja, v katerem je udeležen otrok.

Vsak primer se obravnava individualno. Podrobna in natančna preiskava primera policiste usmerja k ugotovitvam, ali gre v posameznem primeru za kaznivo dejanje in katero kaznivo dejanje sploh. Policisti pridobivajo potrebne in pomembne informacije tudi s strani oseb, ki bi lahko podale konkretne opise dejanj, podale opise oseb ipd. In prav zato policija apelira na javnost, da so za uspešno preiskavo dejanja pomembne tudi osebe, ki so se zadrževale na kraju dejanja, “videle in slišale” ali “celo pomagale otroku,” so navedli na PU Maribor.

Odrasli naj se ne umikajo v anonimno prijavljanje ali anonimno podajanje relevantnih informacij, temveč naj s svojo aktivno vlogo postanejo “glas otroka“. Od izsledkov policijske preiskave je odvisno, tudi kakšen bo ukrep policije (npr. podana kazenska ovadba, policijsko pridržanje po določilih 157/II Zakona o kazenskem postopku), poudarjajo policisti.

Svetujejo, da se starši s svojimi otroki o tej temi pogovarjajo. Starši naj otroke naučijo pravilnega ravnanja in obnašanja, ki temelji na tem, da z neznanci ne vzpostavljajo komunikacije, ne jemljejo stvari, oz. z njimi ne odidejo. O dogodku naj takoj obvestijo svoje starše ali druge odrasle osebe. V javnosti naj “stopijo  vstran“, pokličejo svojega starša (npr. telefon), pristopijo do drugega odraslega, ki je v bližini in prosijo za pomoč.  

Starši naj skupaj z otroki ugotovijo, kjer so za otroka “varne točke”  (npr. varna točka Unicef, policist, policijska postaja, zdravstveni dom  ipd). V kolikor se otroka ogovarja v okolici vzgojno izobraževalnih ustanov (VIZ) naj otrok odide v vrtec, šolo in naj se o dogodku zaupa delavcem vzgojno izobraževalne ustanove. VIZ naj o dejanju seznani starše in policijo ter v nadaljevanju o dejanju seznani ostale strokovne delavce, starše otrok kot otroke same. Delo z otroki naj torej temelji na osveščanju in ozaveščanju ter odzivanju, pozivajo na PU Maribor.

In dodajajo, da vsako ogovarjanje sicer še ne pomeni zlonamerno ogovarjanje (npr. nekdo sprašuje za pot, ali sprašuje po konkretni osebi…), nikakor pa tudi v teh primerih otroci naj ne prisedejo v vozilo (npr. da bi pokazali pot …). Policisti se namreč pogosto srečujejo tudi z dezinformacijami, z informacijami, ki potekajo po načelu od osebe do osebe ali komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni. Takšne informacije ali njihovo širjenje med ljudmi povzročajo paniko, nesigurnost in strah.

Pomembno je, da se takoj obvesti policijo na številko 113 in ne šele po dnevu ali dveh, če tudi osebe (ali njihovi najbližji) niso neposredno udeležene in se ob prijavi to tudi pojasni.

Ostale okoliščine bodo preverili policisti.

Vir: PU Maribor

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije