Search
Close this search box.

Štrekna bus se je izkazal kot izredno priljubljen prevoz koles na Koroškem (FOTO)

V letošnjem letu je kolesarski avtobus Štreknabus povezal Velenje, Mislinjsko in Dravsko dolino ter Labot (Lavamünd) na avstrijski strani.

Kot smo že pisali, so Regionalna razvojna agencija za Koroško regijo (RRA Koroška) v sodelovanju s kolegi iz Avstrije, uvedli Štrekna bus. Štrekna bus je kolesarski avtobus, ki je povezal Velenje, Mislinjo, Slovenj Gradec, Dravograd in Labot (Lavamünd) na avstrijski strani.

Iz Regionalne razvojne agencije za Koroško regijo (RRA Koroška) so nam sporočili, da je Štrekna bus izredno priljubljen prevoz koles na Koroškem. Med 1. majem in 31. avgustom 2019 so prepeljali kar 1. 089 potnikov in 874 koles.

Poletni kolesarski vlak med Mariborom in Pliberkom, ki je bil prav tako kot Štrekna bus uveden na pobudo RRA Koroška, pa je v desetih sobotah in štirih praznikih v letu 2019 prepeljal 395 koles, kar je skoraj 100% povečanje glede na preteklo leto, so še sporočili iz RRA Koroška.

FOTO: RRA Koroška

Štrekna bus in poletni kolesarski vlak sta del mednarodnega projekta TRANS-BORDERS, ki se izvaja v okviru programa Interreg Srednja Evropa.

Štrekna bus je trideset sedežni avtobus, ki ima prikolico za devetnajst koles. Poteka tudi ob priljubljeni kolesarski povezavi v Mislinjski dolini, Štrekni. Ta kolesarska pot je trenutno urejena v dolžini 24km med Gornjim Doličem in Otiškim Vrhom. V Labotu (Lavamünd) v Avstriji je možen prestop na avtobus s prikolico za kolesa, ki vozi do Volšperka (Wolfsberga), kjer poteka tudi med Slovenci znana kolesarska povezava R10, ki poteka po Labotski dolini. O projektu smo že poročali in si lahko več preberete TUKAJ.

Cilj projekta je, da izgradi in izboljša čezmejne povezave primestnega prometa v osrednji Evropi ter tako pridobi v smislu gospodarske trajnosti in okolju prijazne mobilnosti.

29. junija 2019 smo bili na otvoritvenem dogodku Štrekna bus, na jezeru Labod.

Naj še omenimo, da je med 17. in 18. septembrom v Slovenj Gradcu potekalo srečanje vseh projektnih partnerjev iz Nemčije, Avstrije, Češke, Poljske in Slovenije. Udeleženci so se med drugim odpravili na splavarjenje na Dravi. Iz Slovenj Gradca pa so odšli kar z javnim potniškim prometom – z avtobusom iz Slovenj Gradca do Dravograda ter z vlakom od Dravograda do Trbonj.

VIR: RRA Koroška

Dogodki