Search
Close this search box.

Vesna Bukovec: Briga me za konec sveta (FOTO)

Včeraj je bilo v Galeriji Ravne odprtje razstave vizualne umetnice Vesne Bukovec z naslovom Briga me za konec sveta/I can`t be bothered with the end of the world, kjer je predstavila risbe, kolaže in videe, ki so nastali v zadnjih nekaj letih.

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti. Diplomirala in magistrirala je iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Rada ustvarja v različnih medijih, kot so risba, video, občasno fotografija ter instalacija, pri svojem delu pa uporablja različne postopke (raziskava, participacija, apropriacija itd.). Deluje kot samostojna avtorica in v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA, skupaj z Metko Zupančič in Lado Cerar.

Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti, se je prav posebej zahvalila umetnici, saj je galeriji podarila grafično mapo »V iskanju svobode« (Ecce homo), ki jo bodo hranili v njihovi stalni zbirki. Gre za projekt, ki je sestavljen iz dvanajstih grafičnih listov in zgodb in je produkt sodelovanja umetnice z italijansko pisateljico Widad Tamini. Ta je jeseni in pozimi, leta 2015/2016, v begunskih taboriščih kot prostovoljka pomagala združevati družine, ki so jih ob prečkanju meje ločili. Zapisovala je njihove tragične zgodbe, Vesno Bukovec pa je povabila, da jih opremi z risbami.

Umetnica je spregovorila o svojih delih in obiskovalce popeljala skozi razstavo.

Na razstavi je predstavila več del iz zadnjih let na temo begunske tragedije iz obdobja množičnega prečkanja Slovenije (2015/16) in militanten odziv države, ki pa je humanitarno krizo spremenila v varnostno. V risbah na kritičen način obravnava ksenofobijo ter sovraštvo v družbi, obravnava brezbrižnost ljudi in njihovo preokupacijo z lastnim življenjem v sodobni potrošniški družbi. Nikakor ne skriva svoje angažiranosti in prizadetosti.

Kot je povedal Jernej Kožar, kustos razstave, njene risbe nastanejo po novinarskih fotografijah, ki jih avtorica po zelo natančnem pregledu in raziskavi najde na internetu ali v časopisih. Velikokrat gre za podobe, ki so preplavile medije in vstopile v našo zavest.

Risbe vedno spremljajo naslovi, s katerimi umetnica poudari predstavitveno sposobnost, podobi doda dodatno komponento ter določi okvir njene predstavnosti. Ti naslovi pa so pogosto ironični.

Umetnica je na koncu obiskovalce povabila, da se posladkajo, saj je sama pripravila čokoladne bonbone, ki imajo sporočila. Sladka pozaba, kot jih je poimenovala, so bonboni, okoli katerih je zavito sporočilo, ki užitek ob sladkanju spremeni v neprijetno izkušnjo.

Razstava v Galeriji Ravne bo na ogled do 9. avgusta 2019.

Razstava vredna ogleda nas nikakor ne pusti brezbrižne.

VIR: KGLU

Dogodki