Janševa vlada uspešno prestala glasovanje o nezaupnici, Erjavcu ni uspelo zbrati dovolj glasov

Konstruktivno nezaupnico s predlogom za izvolitev predsednika DeSUS Karla Erjavca za mandatarja, o kateri je danes na maratonski seji razpravljal DZ, je predlagalo enajst poslancev LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SAB.
Janez janša Vlada RS

Poslanke in poslanci so pred kratkim končali razpravo o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem. V sklepnem delu je bilo slišati zlasti poslance KUL, ki so uperili kritiko zoper vlado in obljubili prijaznejšo politiko, ki bo spoštovala vladavino prava. V SDS so jim očitali razglašenost in pomanjkanje programa.

V sklepnem dnevu razprave sta poslanke in poslance ponovno nagovorila kandidat za mandatarja, predsednik DeSUS Karl Erjavec, in v imenu predlagateljev poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

Erjavec je med drugim ponovil, da bodo poslanke in poslanci danes presojali, ali se strinjajo s politiko aktualne vlade ali pa želijo takšno, ki bo prijaznejša do ljudi, bolj konsistentna v odločitvah, vlado, ki bi spoštovala vladavino prava in človekove pravice ter upoštevala stroko. Če te priložnosti danes ne bodo izkoristili, bodo o tem, kakšen koncept države želijo, na volitvah povedali volivke in volivci.

Glas zanj “ne bo proč vržen glas”, pač pa bo ta glas državo popeljal na pravo pot, med države jedrne Evrope, na pot držav, kjer je “vladavina prava svetinja, kjer je policijsko delo neodvisno od aktualne politike” in ljudje ne bodo živeli v takšni negotovosti, je navedel.

Po oceni poslanca LMŠ Möderndorferja predstavniki koalicije v obrambi vlade niso postregli z argumenti, pač pa so se posluževali osebnih diskreditacij. Predsednik vlade Janez Janša pa je bil po njegovih besedah “vsakič, ko je postal predsednik vlade, hujši”.

Navedbe o tem, kako je dober Janša organizator in kako se znajde v kriznih situacijah, so po mnenju Möderndorferja “pravljice za lahko noč”. “Je pa mojster v ustvarjanju kriznih situacij,” je pripomnil. Vse poslanke in poslance, ki so v dilemi, je pozval, naj se pri glasovanju ne ozirajo na to, ali bodo v primeru, da bi bila nezaupnica izglasovana, še imeli službo.

Tik pred glasovanjem so svoja stališča ponovili še nekateri poslanci iz obeh strani. Mojca Škrinjar iz SDS je med drugim ocenila, da ima kandidat za mandatarja presplošen program, ki ne prepriča. Njen strankarski kolega Ljubo Žnidar pa se je obregnil ob navedbo, češ da je opozicija konstruktivno sodelovala pri boju proti epidemiji, kar da nikakor ne drži.

Alenka Jeraj iz SDS pa je z navajanji izjav predsednikov strank KUL namignila, da niti oni ne verjamejo v kandidata za mandatarja Erjavca. “In zdaj naj bi nas prepričali, da naj bi ta razglašeni orkester začel igrati ubrano,” je bila skeptična.

Na drugi strani pa je vodja poslancev SAB Maša Kociper Janši pripisala frustracije zaradi starih zamer, kar da ga dela “slabega predsednika vlade”. Poslanec SD Dejan Židan pa je izpostavil Janševo “avtoritarno vodenje države” in napade na njegove politične nasprotnike.

Premierja Janše ob koncu razprave ni bilo v DZ.

Po zaključeni razpravi je potekalo tajno glasovanje. Da bi predlog uspel, bi ga moralo podpreti najmanj 46 poslancev. Podprlo ga je 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Več informacij sledi.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.