Čas med božičem in novim letom je posebno obdobje, med katerim so ljudje več časa doma, ni treba misliti na raznorazne obveznosti in si lahko privoščimo odklop. To so dnevi, ko se več družimo, se posvečamo najbližjim in najdražjim, ter pozabimo na skrbi. Med božičnim večerom, pa tudi ob silvestrski večerji si številni privoščijo jedi, ki sicer med letom niso tako pogosto na mizi, saj so prazniki povezani tudi z obiljem, tradicijo in razvajanjem brbončic.
Praznična pojedina za božič in novo leto
Za božič in silvestrovo je značilno, da se najemo dobrot, ki niso del vsakdanjega jedilnika. Na mizah se pogosto znajdejo bogate mesne jedi, kot so tatarski biftek, razni narezki, pečenka, puran s kruhovim nadevom, mesne rolade, odojek in podobne mesne jedi. Od solat in prilog je zagotovo med bolj priljubljenimi francoska solata, številni pripravljajo razne narastke, krompirjeve zloženke, nadevane krokete. Posebno mesto imajo na praznični mizi tudi sladice. Potica je skoraj nepogrešljiva, poleg nje pa piškoti, šarkelj, zavitki in razne domače sladke dobrote, ki jih pogosto pečemo že več dni vnaprej.

In ker sta oba praznična večera polna dobrot, si marsikdo v vmesnem času privošči nekoliko bolj lahko, manj obilno hrano, da želodec ni preveč obremenjen. Saj je lahko tudi dobrega kdaj preveč, kajne?
Kaj kuhamo v vmesnem času?
Dnevi med božičem in novim letom so običajno nekoliko bolj umirjeni. Takrat se pogosto najprej pojedo ostanki prazničnih jedi, ali pa kuhamo enostavnejše obroke. Na jedilniku se znajdejo juhe, enolončnice, testenine ali lažje mesne jedi. Velikokrat se po obilnih praznikih ”zdravimo” tudi z jedmi iz zelja – sarma je zagotovo ena tistih jedi, ki si jih privoščimo po obilnih prazničnih večerjah. Pogosto se vrnemo k bolj preprosti, vsakodnevni hrani, ki ne zahteva veliko priprave.

Po več dneh bogate in težke hrane si marsikdo zaželi nekaj bolj lahkega. V času od enega praznika do drugega, se priležejo zelenjavne juhe, rižote, solate, kuhano ali dušeno meso ter jedi z veliko zelenjave. S takšnimi jedmi nekoliko razbremenimo želodec, poskrbimo za raznolikost in se vrnemo v bolj ustaljene, vsakodnevne prehranjevalne navade.
Hrana, ki si jo privoščimo med božičem in novim letom ne služi le temu, da nas nasiti, ampak poskrbi tudi za to, da se nahrani naša duša – z dobrotami, ki sicer niso tako pogosto na naših mizah, ki jih v družbi svojih najdražjih najprej pripravimo, potem pa skupaj v njih uživamo. Hrana povezuje ljudi, ohranja tradicijo in nam daje občutek topline ter domačnosti, ko se zberemo za praznično mizo.
Prav zato je ta čas tako poseben – ne le zaradi praznikov, ampak tudi zaradi skupnih obrokov in z ljubeznijo pripravljenih jedi, ki jih delimo z najbližjimi.




















