Danes obeležujemo mednarodni dan piva

Prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v globalno praznovanje. V Združenju slovenskih pivovarn bodo danes predstavili stanje v slovenskem pivovarstvu ter trende na področju pivovarstva v Sloveniji in v svetu.
beer-839865_1920

S proizvodnjo piva kot glavno dejavnostjo se je v Sloveniji lani po podatkih statističnega urada ukvarjalo 68 podjetij, še leta 2010 pa samo 12. Prebivalec Slovenije glede na podatke iz leta 2018 doma povprečno porabi 26 litrov piva letno.

Slovenija je lani več piva izvozila kot uvozila. Izvozila ga je za 44,7 milijona evrov, kar je bilo največ v zadnjih 10 letih, uvozila pa za 26,2 milijona evrov. Vrednostno ga je izvozila za 19 odstotkov več kot v letu 2019, uvozila pa za tri odstotke manj. Največ ga je izvozila na Hrvaško, Italijo ter Bosno in Hercegovina. Uvoz je bil medtem najmočnejši iz Avstrije, Hrvaške in Češke.

Cene piva se v zadnjih desetih letih v Sloveniji niso bistveno spreminjale, niti v gostinskih lokalih niti v trgovinah. Lani so ljubitelji v gostinskem lokalu za pol litra svetlega piva odšteli povprečno 2,93 evra. V trgovinah je bila povprečna cena za pol litra piva, izdelanega v Sloveniji, 0,88 evra.

Slovenija je ena večjih pridelovalk hmelja v EU, večji sta le Nemčija in Češka. Lani smo ga pri nas pridelali 2723 ton, kar je šest odstotkov več kot v letu 2019. Tudi pri proizvodnji hmelja je Slovenija predvsem izvozno usmerjena, saj večino hmelja, ki ga pridela, izvozi. Lani ga je največ izvozila v Nemčijo, in sicer 37 odstotkov vsega pridelka.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.