Življenje v Avstriji kmalu z manj omejitvami. Sprostila se bodo tudi pravila glede potovanj v državo

Avstrijci se bodo lahko 10. junija razveselili novih sprostitev v javnem življenju. Lokali bodo lahko odprti do polnoči in bodo lahko sprejemali več gostov, medsebojna varnostna razdalja bo le še en meter, maske zunaj ne bodo več obvezne, znova bodo dovoljena potovanja z avtobusi ter srečanja zborov in godb. S 1. julijem sledijo še nove sprostitve.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napoved sprostitev danes pospremil z besedami, da obstaja razlog za “veliko zadovoljstvo za vseh področjih ter za pozitiven pogled na prihajajoče mesece, poroča na svoji spletni strani časnik Kronen Zeitung.

Zadovoljen je tako z napredkom pri cepljenju proti covidu-19 – s prvim odmerkom je bilo cepljenih že 40 odstotkov prebivalstva – kot tudi s trendom upadanja števila okužb z novim koronavirusom in obeti za naprej. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je pod 40, število covidnih bolnikov v bolnišnicah pa je prav danes prvič po osmih mesecih padlo pod 500. Obenem je število brezposelnih prvič po dolgem času nižje od 400.000.

Osnova za postopno sproščanje zajezitvenih ukrepov, ki bo sledilo v razmaku treh tednov, je tako po njegovih besedah zdaj “idealna”. Vendarle pa je kancler sodržavljane posvaril pred pretiranim pogumom in objestnostjo.

Čez slaba dva tedna bodo lahko avstrijski lokali odprti do polnoči, dve uri dlje kot sedaj. Za mizami lokalov bo smelo sedeti dvakrat več ljudi kot zdaj – v notranjih prostorih do osem, na zunanjih terasah pa do 16 oseb.

V trgovinah ter na področju kulture, športa in prostočasnih dejavnosti se bo pravilo najmanj 20 kvadratnih metrov prostora na osebo zmanjšalo na deset kvadratnih metrov. Znova bodo brez omejitev dovoljena potovanja z avtobusi, ki so še posebej priljubljena pri starejših.

Sprostila se bodo tudi pravila glede potovanj v Avstrijo, saj bodo morali poseben obrazec pred prihodom v državo izpolnjevati le še potniki iz držav z visokimi stopnjami okužb in pa iz držav, kjer so močno razširjene nove različice virusa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po 1. juliju bo poleg tega spet dovoljeno na veliko praznovati poroke in rojstne dneve. Zaščitne maske bo treba uporabljati v še manj primerih, bi pa naj ostale obvezne v javnem prometu in deloma v trgovinah. Za športne in kulturne prireditve ne bo več omejitev glede števila udeležencev, a le pod pogojem, da so ti cepljeni, prebolevniki ali testirani.

Pred napovedjo daljnosežnih sproščanj se je Kurz danes na Dunaju osebno sestal z vsemi devetimi deželnimi glavarji, prisotni so bili tudi nekateri ministri in predstavniki občin.

Več iz istega kraja