Search
Close this search box.

V Ukrajini vojna: Predsednik Zelenski razglasil vojno stanje za vso državo

V prispevku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini, kjer se je začela vojna.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po začetku ruske invazije na Ukrajino, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, za celo državo razglasil vojno stanje. Iz več krajev po Ukrajini medtem še naprej poročajo o eksplozijah, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa govori o obsežni invaziji na Ukrajino.

Zelenski je v nagovoru na Facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Sporočil je, da Rusija napada “vojaško infrastrukturo” in obmejno stražo. “Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na “odpor proti agresorski državi” in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje.

“Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo,” je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj “takoj” uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

O eksplozijah poročajo iz več delov države, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. V Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice, poroča AFP.

Ukrajina je zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor za civilna letala.

EU obsoja rusko invazijo na Ukrajino

Evropska unija in več evropskih držav je danes obsodilo rusko invazijo na Ukrajino. Predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta na Twitterju zapisala, da bo Kremelj odgovarjal za svoja dejanja.

Ostro obsojamo ruski neupravičen napad na Ukrajino,” sta na Twitterju zapisala von der Leynova in Michel. Dodala sta, da so “naše misli” z Ukrajino in nedolžnimi ženskami, moškimi in otroki, ki se bojijo za svoje življenje.

Kremelj bo odgovarjal,” sta še poudarila. Enak zapis je objavil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Michel je dodal, da je že govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V pogovoru je obsodil invazijo in izrazil solidarnost z Ukrajino. Napovedal je srečanji Evropskega sveta in voditeljev skupine G7. Govorili bodo o nadaljnjih korakih proti ruskim nezakonitim dejanjem in v podporo Ukrajine.

“Predsednika Putina pozivam, naj takoj konča to vojno,” je na Twitterju še zapisal Michel.

EU je sicer v sredo sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine ter napotitve vojaških sil na to območje. Vključuje sankcije proti osebam ter podjetjem in bankam ter omejitev trgovine z omenjenima območjema in dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes obsodil ruski “lahkomiseln in neizzvan napad” na Ukrajino. Opozoril je, da bo ogrozil številna življenja. Zaradi napada se bodo na izrednem zasedanju dopoldne v Bruslju sestali veleposlaniki 30 članic zavezništva, Stoltenberg pa bo imel novinarsko konferenco okoli 12.30, so sporočili iz Nata.

Ostro obsojam ruski lahkomiseln in neizzvan napad na Ukrajino, ki ogroža nešteta življenja civilistov. Kljub našim opozorilom in neumornim naporom za diplomacijo je Rusija znova izbrala pot agresije na suvereno in neodvisno državo,” je sporočil Stoltenberg po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zaveznice v Natu se bodo sestale, da bi naslovile posledice ruskih agresivnih dejanj. Ukrajincem moramo ob teh grozovitih časih stati ob strani. Nato bo storil vse, kar je treba, da zaščiti in brani vse svoje zaveznike,” je še dejal.

Zatem so iz zavezništva sporočili, da se bodo veleposlaniki članic danes dopoldne sestali na izrednem zasedanju in da bo imel Stoltenberg novinarsko konferenco.

Stoltenberg je še poudaril, da gre za pomembno kršitev mednarodnega prava in resno grožnjo evroatlantski varnosti. “Rusijo pozivam k takojšnjemu končanju vojaške akcije ter spoštovanju ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti,” je dejal.

S Stoltenbergom se je po telefonu danes pogovarjal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Kot je tvitil Blinken, sta obsodila ruski napad na Ukrajino in govorila o usklajenem odgovoru zveze Nato. “Enotni smo smo pri odgovoru Rusiji in krepitvi Nata na vzhodu,” je dodal, kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kijev: Ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska na vzhodu Ukrajine izvaja intenzivne napade na tamkajšnje kraje in letalska oporišča, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Iz Kijeva so sporočili še, da so sestrelili pet ruskih letal in en helikopter. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem v pogovorih s svetovnimi voditelji zavzel za “koalicijo proti Putinu”.

Generalštab ukrajinske vojske je navedel, da ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu države, tudi na letalska oporišča v več krajih, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodali so, da so sestreli pet ruskih letal in helikopter.

Ukrajinska obmejna straža pa je sporočila, da rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. Zapisali so, da beloruske sile podpirajo rusko vojsko.

Napadi na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem,” je zapisala obmejna straža. “Zaznati je tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin,” so pojasnili.

Iz več ukrajinskih mest poročajo o eksplozijah. Med drugim iz prestolnice Kijev, kjer so se oglasile tudi opozorilne sirene, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova.

Opozorilne sirene so se sprožile tudi v Lvovu na zahodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prebivalci so sicer prejeli obvestilo oblasti, naj ostanejo mirni. K temu jih je že pred tem pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini.

Zelenski je medtem govoril že z voditelji ZDA, Evropske unije, Velike Britanije, Nemčije in Poljske. “Gradimo koalicijo proti Putinu,” je zapisal na Twitterju. “Takojšnje sankcije, obrambna in finančna podpora Ukrajini! Treba je zapreti zračni prostor! Svet mora Rusijo prisiliti v mir,” je zapisal na Twitterju po pogovorih.