Search
Close this search box.

V Ukrajini razglasitev izrednih razmer in mobilizacija rezervistov

Ukrajinski svet za nacionalno varnost je danes parlament pozval, naj zaradi nevarnosti ruskega napada za 30 dni razglasi izredne razmere v državi. Ukrajina je medtem začela mobilizacijo rezervistov, vse svoje državljane pa je pozvala, naj nemudoma zapustijo Rusijo.
Fotografija je simbolična

Sekretar sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov je dejal, da mora parlament izredne razmere razglasiti v 48 urah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danilov je pojasnil, da bodo v okviru ukrepa oblasti okrepile varovanje javnega reda ter strateške infrastrukture, omejile bodo prevoz, okrepile pregled vozil in dokumentov državljanov.

Dejal je še, da želijo z uvedbo izrednih razmer v državi ohraniti mir, da bi njeno gospodarstvo lahko delovalo naprej. Zagotovil je, da ukrep ne bo imel radikalnega vpliva na življenje ljudi.

Ukrajina je medtem začela tudi mobilizacijo rezervistov, starih med 18 in 60 let. Pozvali so jih, naj se javijo svojim enotam. Kot so še pojasnili v vojski, posamezniku, ki se na poziv ne bo odzval ter za to ne bo imel ustreznega razloga, grozi kazen.

Ukrajina ima okoli 200.000 rezervistov poleg 250.000-članske redne vojske.

Predsednik Volodimir Zelenski pa je v torek izključil možnost splošne mobilizacije v državi.

Obenem so ukrajinske oblasti vse državljane pozvale, naj kar najhitreje zapustijo Rusijo. Kot so pojasnili, se njena agresija na Ukrajino krepi. Po ukrajinskih ocenah v sosednji Rusiji živi okoli tri milijone Ukrajincev.

Ukrajinski obmejni organi so zaradi vse večje bojazni pred rusko invazijo danes izdali nove omejitve na meji z Rusijo. Te med drugim vključujejo prepoved približevanja meji ponoči. Prepovedano je tudi snemanje in fotografiranje položajev obmejne straže. Dostop na obmejno območje je za tujce v celoti prepovedan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za ladje v Črnem in Azovskem morju na jugu Ukrajine velja prepoved, da ponoči izplujejo iz pristanišč.

Rusija napovedala oster odziv na sankcije ZDA

Rusija je danes napovedala, da se bo na najnovejše sankcije ZDA ostro odzvala. Najnovejše ameriške sankcije proti Rusiji je zaradi ukrajinske krize v torek naznanil predsednik ZDA Joe Biden.

“Nobenega dvoma ne bi smelo biti – sankcije bodo deležne ostrega odziva, ne nujno simetričnega, vendar dobro preračunanega in bolečega za ameriško stran,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Biden je v torek sporočil, da ZDA v odgovor na zaostrovanje razmer na vzhodu Ukrajine zaradi dejanj Rusije uvajajo nove sankcije, ki bodo daljnosežnejše od tistih leta 2014, ko si je Rusija prisvojila ukrajinski polotok Krim. Med drugim je naznanil blokado dostopa Rusije do zahodnih finančnih trgov.

Ukrajinski svet za nacionalno varnost je danes parlament pozval, naj zaradi nevarnosti ruskega napada za 30 dni razglasi izredne razmere v državi. Ukrajina je medtem začela mobilizacijo rezervistov, vse svoje državljane pa je pozvala, naj nemudoma zapustijo Rusijo.